Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приходите от ловен туризъм растат с 1 милион лева за година

7
Снимка: Антоанета Петричанска

7,5 милиона лева са приходите от организиран ловен туризъм у нас през 2018 година, а това е с близо 1 млн. повече от предходната година. За същия период с близо 1500 е нараснал броят на ловците по линия на организирания ловен туризъм, като през 2018-та те са били 6 900. 

Това обяви земеделският министър Румен Порожанов при откриването на изложението „Природа, лов, риболов“ в Пловдив. Той подчерта, че това е най – представителният ловен форум у нас, чиято кауза е съхраняването на природата и разумното използване на нейните богатства.

Румен Порожанов открои зараждането на важна традиция на това изложение – да се споделят и разискват проблеми и да се формулерат конкретни цели и идеи за по – ефективна работа. За пример министърът посочи кръглата маса по актуалните теми за африканската чупа по свинете, която ще се проведе на изложението по инициатива на Изпълнителната агенция по горите. 

Министър Порожанов открои включването на деца в програмата на изложението „Природа, лов, риболов“ като важно за тяхното екологично възпитание и за приемствеността между поколенията. Българското ловно и рибно стопанство имат своето достойно място сред водещите световни дестинации, категоричен е земеделският министър.

България е втората най – богата на биологично разнообразие държава в Европа, а това е се дължи на обединените усилия на поколения ловци и риболовци. Това посочи председателят на Съюза на ловците и риболовците у нас Васил Василев. Той е категоричен, че това е начинът да се съхрани уникалното дивечово и рибно богатство на страната ни за идните поколения. 

Над 130 000 са ловците у нас, обяви Василев и посочи, че тази година се чества 135-та годишнина на организираното ловно движение в България. През 2018-та са проверени 72 000 ловци, 6 000 ловни дружинки и 4 000 превозни средства, а това са рекордни проверки спрямо предишни години. Регистрирани са 11 инцидента по време на лов и един смъртен случай. 

На изложението "Природа, лов, риболов" гостуваше пътуващият куленарен театър на Ути Бъчваров
В гигатнски тиган от чело на немски локомотив, произведен в началото на миналия век, той приготви уникален кебап от дивеч
За любителите кулинари Ути сподели рецептата:
100 кг месо от благороден елен 
50 кг гъби печурки 
лук, моркови, черен и червен пипер, мащерка и 4 часа бъркане.
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново и Куклен.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49