Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Звукът на киното" ни води в епохата на джаза с "Чикаго"

| обновено на 14.08.20 в 13:56

Тази събота в "Звукът на киното" слушаме „Чикаго“. Не парчета на световноизвестната американска група, а саундтрака от филма-мюзикъл, появил се на екран в края на 2002 година. Музиката е на Джон Кандър.

Кинолентата е филмова адаптация на едноименния мюзикъл, поставен от Боб Фос на Бродуей през 1975 година. За известността на мюзикъла „Чикаго” говори фактът, че той е имал 16 000 спектакъла и е бил гледан от седемнадесет милиона души по сцените на двадесет и пет държави в цял свят. 

Историята на римейка включва шест награди "Тони", получени през 1997 г., два приза "Лоурънс Оливие" и "Грами" за най-добър музикален  шоу албум. 

Филмът "Чикаго" е с бюджет 30 млн. долара и е заснет за пет месеца от Роб Марш. Това е режисьорът натрупал световна слава с филми като "Мемоарите на една гейша", "Карибски пирати" и "Девет". 

Филмът "Чикаго" има в своя актив шест Оскара, като сред тях е и този за най-добър филм. Припомняме, че номинациите, които филмът получи, бяха 13. "Чикаго" е отличен и с три награди "Бафта".

Снимка

В най-общи линии "Чикаго" разказва за славата и парите в епохата на джаза в едноименния град. Атмосферата на 20-те години на ХХ век пресъздават любими холивудски актьори, които дори пеят и танцуват и се справят съвсем не зле за непрофесионални певци и танцьори. Това са Рене Зелауегър, Катрин Зита-Джоунс, Ричард Гиър, Джон Райли.

В заключение, встрани от филма, да припомним, че хитовият мюзикъл  „Чикаго” е представян и на българска сцена. Постановката е на Бойко Илиев и Музикалния театър от 2017 година, е гостувала преди две години и в Пловдив със запомнящ се спектакъл на Античния театър в рамките на фестивала Opera Open. 

All That Jazz - Chicago

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 17 юли горещо и празнично

В третия ден от Горещниците -17 юли християнската църква почита паметта на Света Марина.  Празнично и делово започваме утрото. Ето и темите до 9.30 часа - Ще бъдем в митрополитския храм в Пловдив, който носи името на светицата, за да честитим на имениците и да чуем пожеланията им.  - Говорим с д-р Станимира Станчева, началник на отделението по..

публикувано на 16.07.24 в 15:21

На кино и още нещо с „Вход свободен“

Този вторник, говорим за кино приключения на открито, с вход свободен, на хижа Амбарица, една от най-труднодостъпните хижи в страната. Юлиян Спасов, от екипа на организаторите ни разказва. Във времето между 13.30 и 14 часа ще играем. Игра с награди за ценители.  Очаквайте и рубриките „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев и „На..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

На слънце и на сянка - "Точно днес"

Вторият ден от седмицата съвпада с втория от горещниците в народния календар от преполовения юли. И на слънце, и на сянка знойното лято ни жили с мечти за прохлада и промени в политическото безвремие - и двете видимо невъзможни точно в този момент.  А ПП-ДБ предлагат и да почакаме още, ако президентът Румен Радев уважи искането.  По пътя към новите..

публикувано на 15.07.24 в 17:40

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52