Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Звукът на киното" ни води в епохата на джаза с "Чикаго"

| обновено на 14.08.20 в 13:56

Тази събота в "Звукът на киното" слушаме „Чикаго“. Не парчета на световноизвестната американска група, а саундтрака от филма-мюзикъл, появил се на екран в края на 2002 година. Музиката е на Джон Кандър.

Кинолентата е филмова адаптация на едноименния мюзикъл, поставен от Боб Фос на Бродуей през 1975 година. За известността на мюзикъла „Чикаго” говори фактът, че той е имал 16 000 спектакъла и е бил гледан от седемнадесет милиона души по сцените на двадесет и пет държави в цял свят. 

Историята на римейка включва шест награди "Тони", получени през 1997 г., два приза "Лоурънс Оливие" и "Грами" за най-добър музикален  шоу албум. 

Филмът "Чикаго" е с бюджет 30 млн. долара и е заснет за пет месеца от Роб Марш. Това е режисьорът натрупал световна слава с филми като "Мемоарите на една гейша", "Карибски пирати" и "Девет". 

Филмът "Чикаго" има в своя актив шест Оскара, като сред тях е и този за най-добър филм. Припомняме, че номинациите, които филмът получи, бяха 13. "Чикаго" е отличен и с три награди "Бафта".

Снимка

В най-общи линии "Чикаго" разказва за славата и парите в епохата на джаза в едноименния град. Атмосферата на 20-те години на ХХ век пресъздават любими холивудски актьори, които дори пеят и танцуват и се справят съвсем не зле за непрофесионални певци и танцьори. Това са Рене Зелауегър, Катрин Зита-Джоунс, Ричард Гиър, Джон Райли.

В заключение, встрани от филма, да припомним, че хитовият мюзикъл  „Чикаго” е представян и на българска сцена. Постановката е на Бойко Илиев и Музикалния театър от 2017 година, е гостувала преди две години и в Пловдив със запомнящ се спектакъл на Античния театър в рамките на фестивала Opera Open. 

All That Jazz - Chicago

Още от категорията

И всичко отначало „Точно днес“

В средата на седмицата горещи сюжети във и извън властта - служебно  правителство, краят на 45-ото НС, ГЕРБ  и промените в ръководството на партията. Това са част от темите  в утрото на 12 май. Коментираме ги със социолога Живко Георгиев и с бившия кмет на Пловдив и местен лидер на ГЕРБ Иван Тотев, който  беше избран в Изпълнителната..

публикувано на 11.05.21 в 16:36

"Ден след ден" - генераЛна смяна във властта

Нов кабинет, разпуснат парламент, нови избори, нова ЦИК, нови хора в политиката. Започва ново броене до 11-ти юли, когато вече официално са насрочени предсрочните парламентарни избори.  Какво да очакваме от новия служебен кабинет, кои са спешните задачи, които трябва да реши, освен организирането на изборите, колко дълго може да управлява..

обновено на 11.05.21 в 14:42

"Добро утро, ден!" с Ивомир Игнатов - Кени

В "Добро утро, ден!" тази седмица ни гостува Ивомир Игнатов, познат на всички пловдичвани като Кени! Актьорът Ивомир Игнатов – Кени е възпитаник на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалността „Актьорство за куклен театър“. Творческото му лице е многопланово – работи като комик, клоун, кукловод, драматичен актьор, сценарист, режисьор.  След като през..

обновено на 11.05.21 в 14:41

Приключения с "Вход свободен"

Вторник е! Време за интересни теми и любими рубрики.  Ще обърнем внимание на един малко известен факт за питието, любимо на голяма част от мъжете и не само - бирата.  Ще ви срещнем и с Теодора Кирязова. Ако искате да се пренесете в Занзибар от уюта на дома ви, то ще имате тази възможност да го направите. Теди и Марто - страстни любители на..

обновено на 11.05.21 в 09:53

"Точно днес" за дух и здраве

"Точно днес" във вторник по темите от седмицата: ваксини в пандемия, политика в криза, култура в Пловдив.  На 11 май отбелязваме 170 години от първото честване в Пловдив на великото дело на Светите братя Кирил и Методий. За проявите в Стария град ще разкажем с Донка Налбантова , ръководител на отдел "Културна политика" на общинския институт. Нашите..

публикувано на 10.05.21 в 15:27