Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълнения в Житница в очакване на папа Франциск

3
Баба Ана Арапова с жени от Житница

След по-малко от месец Папа Франциск ще дойде в България и ще отправи молитва за мир към целия свят от столицата ни. За първи път обаче папа ще посети Раковски. Вълнението е във всеки дом тук, казват хората в село Житница, което е от съседната католическа община Калояново.

Днес по обяд там ни посрещат два щъркела и църковната камбана. По това време повечето хора са на работа, а децата на училище. Баба Ана Арапова, която е на 82 години и е трудно подвижна, идва към храма, както всеки ден.

Тя е наследила любовта към църквата и пеенето от бащай, сам църковен певец. Вълнението й за папата е голямо, но ще го гледа по телевизията. Ако можеше да се срещне с него, би му казала, че го обича."Защото е истината, той е духовно надарен, като светец е. Дано да даде на младите сили и вяра, надявам се, щото предишният режим ни удари много в сърцето и пострадахме много. И до днес не можем да се оправим".

Сестра Луиджа Мильоранца от манастира на францисканския орден в Житница е свидетел на вълненията и на възрастните, и на децата. По време на една от предишните й мисии, в нунциатурата в Истанбул, тя била готвачка на Йоан 23-ти. А в своя 92 годишен живот скоро ще види и петият папа.

Сестра Луиджа казва, че папата е човек на мира и много се радва, че ще донесе мир. По думите й хората от Житница се радват много от визитата, дори децата така се вълнуват, че  се чудят откъде ще наберат цветя за папата.

Катя Танчева разбира добре вълненията на малките, които ще се докоснат до папата. Защото знае какво е донесло на нейния син идването в България на предишния папа Йоан Павел Втори. "Сега е на 32 години, не е тръгнал по лоши пътища. Защото духовността води към добро, тази емоция остава за цял живот".

Катя е от хората, които на 5 май ще пътуват за София, за да види и чуе на живо молитвата за мир на папа Франциск. "Той не идва специално за католиците в България. А идва в България да отправи мир към всички, от България като врата към Европа. Идва да ни обедини".

Една от песните, които ще прозвучат в София, е "Небесна кралица". Баба Ана Арапова, за която всички в Житница казват, че има ангелски глас, ни изпрати с нея. Може да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23