Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жандармерията не е Хвърковата чета, трябват други мерки

| обновено на 12.04.19 в 17:00
ген. Васил Василев сн. Factor.bg

Като симптоматичен и много тежък сигнал за настроенията в обществото определи случая с напрежението в Габрово бившият директор на Национална служба „Полиция“ ген. Васил Василев в предаването Ден след ден на Радио Пловдив. Това показва още веднъж огромната разделителна линия, която имаме в обществото между цигани и българи. Това показва, че има сили, които са готови сериозно да нарушат обществения ред при най-малкия сигнал, и най-малката проява от страна на някой етнос. Това е сериозното, това е опасното, каза той.

Проблемът според него е, че единият етнос не живее по правилата и това дразни хората. Не живее по никакви правила, като започнете от хигиенни правила, до правилата по спазване на закона. Всичко това нещо тази общност го е загърбила. Получило се е едно високомерие, едно цинично непризнаване на законите, което дразни, което ескалира, и което ще доведе до по-сериозни неща, ако не се вземат мерки, допълни генералът.

Ген. Васил Василев не одобрява взетите мерки.Полицията ще бъде виновна, знае се. Разбира се, вина имат. И вината я виждам в това, че полицаите не са получили сигнала сериозния, че ще дойде такава организирана група, че не са видели настроенията и че не са се оборудвали. Недопустимо е. 

Генералът припомни, че при лиспа на оборудване полицаите излагат на риск собствения  си живот, но и живота на хората, защото ако някой вземе от тях пистолета им, всички могат да пострадат.  

Разберете, тази Жандармерия тя не може да обикаля като Хвърковата чета из цялата държава. Тя си има друга работа, категоричен е бившият шеф на Полицията. Денонощно Полицията трябва да води практически упражнения, за да знае как да действа, как да се пази, как да отбранява, как да отблъсква, каза той. 

Според него е пределно ясно, че началникът на Полицията в Габрово ще бъде сменен до няколко дни. И анализира, че има забавяне на действията на органите на реда там.

Мерките за засиленото присъствие според него са само временни и не са достатъчно трайни. Тук трябва да се набележат такива мерки, които да ликвидират проблема. Мерките по ликвидиране на този голям проблем са три. Обучение на всички нива. Работа. И стриктен контрол и спазване на наредби и закони. Край. Всичко друго е временна мярка.

Ако нищо не се направи, ще има нов случай в махалата и отново всички ще излязат, още по-разярени, и белята е готова, прогнозира генералът. Той припомни за идентично напрежение в Асеновград отпреди няколко години, изразявайки съмнение, че вероятно е затворено полицейското управление, което е било направено в едни, по думите му, "фургони" след случая в мултиетническия квартал в града.

Припомни и случаят Зрънкови. Аз бях човекът, който, така да се каже, разгроми Зрънковите. И какво от това  – разпръснахме ги като пилета из държавата, някои даже избягаха в чужбина. Решихме ли проблема? Ние полицията - го решихме. Оттук нататък някой да направи нещо?

Василев предупреди: Пропастта между българи и цигани е голяма. Тръгнали сме по едно нанадолнище и ако навреме не се озаптиме, да де осъзнаем, да се огледаме, нанадолнищшето е страшно и падането е със счупване на врат.

След потушаване на напрежението в Габрово според него трябва да се планира стратегията и политиката за справяне с цялостния проблем. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00