Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преходът не е завършен, защото няма върховенство на закона

| обновено на 17.04.19 в 16:47

В зала „Съединение” на Историческия музей в Пловдив ще се състои премиерата на „Свидетелства за прехода“ – мемоарна книга на бившия министър-председател Иван Костов.  В центъра на мемоарите си Иван Костов поставя страната и процесите, през които тя преминава до поканата за започване на преговори за членство в Европейския съюз в края на 1999 г. 

Преходът е успех за едни и провал за други, въпросът е къде ще постави акцента и според Иван Костов акцентът е в реформите и незавършената демократизация на страната. Върху това, че влакът ни стои и дори се опитва  да се върне назад, върху това, че няма върховенство на закона, че има недоверие към властите. На прехода трябва да се гледа с критични очи, за да се види направеното и пропуснатото и да продължим напред.

Според Иван Костов енергията за прехода не е пропиляна. Теза му е, че независимо от нея, подкрепата за демократичните сили във Великото народно събрание е недостатъчна и по този начин реформите започват под контрола на БСП. После 10 месеца се водят от правителството на Филип Димитров и само четири години след 1997г. , когато имат силна подкрепа.

Основният антагонист на реформите е посткомунистическото общество. Силите на статуквото обикновено са по- мощни, защото се опират на консерватизма да се запази сигурност и влияят на това съвсем човешко и разбираемо желание. 

Допускахме грешки от слабост, от некомпетентност, от неразбиране. В книгата те са назовани честно, казва Иван Костов. Идеята му е те да останат като свидетелство и да не  се повтарят.

По думите му обезценяването на понятия като демокрация, правов ред, реформа. Много неща се назоваха с тях бе за са действително такива. Самите политици режат клона, които стоят с действията си и пример е днешният отказ да се влезе във властта заради опасността да бъдат разкрити нелицеприятни техни действия. 

Как се играе от герои, които не вярват в себе си?

Разказът за прехода не трябва де се оставя в ръцете на бивши величия от номенклатурата, призовава още Иван Костов. Според него българският преход ще завърши, когато заради скандали апартаменти не се налага да има политическа санкция, а правото ще се възстановява от институциите, призвани за това.

Иван Костов акцентира и върху връзката с Пловдив, откъдето е избиран за депутат.  Премиерата на книгата е от 18 часа в зала "Съединение" на Историческия музей. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33