Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Точно днес в кадъра на 18 април

Светът помръкна, виждайки Дамата от Париж в пламъци и пепел. Експанзията на кадрите стопи за минути идеологическите противостояния, политическите антагонизми и заличи традиционните верски зависимости до степен Светът да осъзнае себе си като обща част от цивизацията.

С въпросите, които провокира гибелта на световни паметници на културата и за заряда на общите усилия паметта на времето да бъде съхранена – разговаряме с проф. д-р Милена Георгиева от „Института за изследване на изкуствата“ при БАН.

На старта на мащабното предизборно разгряване в европейски контекст партиите започнаха да строяват редиците си и да  скрепяват коалиционните си симпатии с общи листи. Сигналите, които дава политическият процес в страната за желаната промяна на Европа  и  транформацията на управленските модели – тема на коментара на политическия анализатор доц. Момчил Дойчев, преподавател в НБУ.  

Защо диагнозата рак вече не е смъртна присъда, а обществените нагласи, медиите, вярата, спортът и политиката в добра симбиоза с интересите на пациентите, могат да се окажат надеждните лостове за превенция и справяне с тежката болест. Тези въпроси ще бъдат фокус на дискусията за хематологията, организирана от Сдружение „Спри рака“ и  под егидата на УМБАЛ „Св.Георги“ и Община Пловдив. Събеседник -  Росица Касабова – председател на Сдружението.

В минутите за култура преди  новините  на радио Пловдив в 8 ч и след новините в 9 ч. – ще ви поканим на две изложби. Второто издание на международна изложба мозайки „Балкански мостове“ , обединяваща 47 автори от 6 държави стартира  в Балабановата къща в Стария град. Чуйте най-напред куратора на международния проект Крум Шаранков.

Час по-късно художникът и галерист Ангел Гешев  ще представи авторката на панорамна фотография и артист с разностранни интереси - парижанката Патриция Шишманова с нейното „Гранично състояние“ в галерия „Arsenal of art“.

Преди това ще посрещнем утрото на 18 април в компанията на адвокат Владимир Дончев – гост в рубриката „Добро утро, ден“ тази седмица. 


Още от категорията

"Точно днес" - летните проекти и прогнози

Трудна и наситена седмица за политиците, работа през август и очакване на министрите в нов кабинет, който реди ИТН. Срещите и постовете, работата и заявките, коментираме с политолога доц. Иво Инджов . Вирусологът Сергей Иванов за четвъртата вълна с Делта варианта на Ковид-19, или как свикваме да се борим и живеем с вируса, променил света и нас...

обновено на 02.08.21 в 16:49

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 02.08.21 в 13:56

"Вход Свободен" – общуването във връзка и със самите нас

Понеделник в очакване на повече свобода и моменти за отмора! Прохладата е далеч от хоризонта, но оставаме с надежда! В началото на работната седмица разглеждаме връзката между психичното здраве и начина ни на живот, в едно интересно изследване на проф.Роджър Уолш. Коментарът по темата е  на д-р Пламен Димитров – психолог и екзистенциален..

обновено на 02.08.21 в 12:39

На оборотите на август - "Точно днес"

Когато градусите нажежават до крайност териториите на лятото, а август, едва встъпил във власт, успя да разтопи част от надеждите ни за отпускарско спокойствие и политическа свежест, отрезвяваме бързо от заблудата, че за дефицитите на средата ни са виновни единствено  атмосферните  влияния. Избираме посоките за диалог със събеседниците ни в..

публикувано на 01.08.21 в 14:42

Пътуваме към себе си и търсим отговорите в „Клуб Неделя“

В горещия първи август, ви каним да споделите следобеда си с нас! Неделя е подходяща и за отмора, и за бягство от глъчката на големия град, защото е хубаво понякога да предприемаме кратки пътешествия към вътрешния си свят. За тази цел, сме ви осигурили и „Пътеводител към себе си“, с помощта на който ще се постараем да ви отведем една..

публикувано на 01.08.21 в 13:31