Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европа продължава да бъде един хоризонт, едно спасение

Във Велики понеделник  питаме - каква врата на познанието за себе си като личности и като общество  отвори пред нас пожарът в Нотр Дам и как се отразихме в европейското огледало с балканските си  тревоги и страсти? Интервю по темата с Андрей Захариев – доктор по философия и дългогодишен водещ на  предаването „Библиотеката“ и „История.бг.“ по БНТ.

Смятам, че основното познание, което можем да извлечем е, че Слава Богу сме част от Европа. Слава Богу, че Европа продължава да бъде една идея, един хоризонт, който трябва да продължава да ни тегли напред. Европа продължава да бъде спасението за света, това заяви в интервю за Радио Пловдив Андрей Захариев.

Според него няма връзка между инцидента в Нотр Дам и атентата в Шри Ланка.

Вчерашните събития са ужасяващи. Те показват, че времената са много смутни. Ние живеем в една епоха, която създава такива възможности за комуникация, включително и между за хора със злосторни намерения. Трудно е да бъдат уловени техните помисли и да бъдат предотвратени. Атентатите в Шри Ланка са нещо, което няма как да не възмути, да не потресе нито едно човешко същество, коментира още Андрей Захариев.

Цялото интервю с Андрей Захариев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

И в домашни условия може да се борим с корона вируса

Магистър-фармацевт Димитрия Стайкова, председател на пловдивската фармацевтична колегия, коментира наличието, или липсата на личните предпазни средства срещу коронавируса в аптечната мрежа и препоръчва  как да се пазим в сезона на грипа. Стайкова потвърди, че в аптечната мрежа в Пловдив са изкупени текстилните маски и дезинфектантите.  Все още се..

публикувано на 28.02.20 в 16:39

Лични и политически интереси дестабилизират екоконтрола

Арестът на директора на Басейнова дирекция Пловдив и силният обществен натиск ме карат да твърдя, че работим под стрес, граничещ с истерия, каза в предаването „Ден след ден“ Костадин Гешев - директор на РИОСВ Пазарджик.  Заедно със свои колеги от екоинспекциите и Басейнови дирекции в страната, той бе на среща с министъра на околната среда и..

публикувано на 28.02.20 в 16:12

В Брестовица от години не пият вода от чешмата

Жителите на село Брестовица , община Родопи имат практика да пият изворна вода, или си купуват от магазините. Казват това, защото от днес имат синя водоноска пред кметството. Няма желаещи да се налеят от водата за спешни нужди, защото вече са си осигурили.  От вчера властите предупредиха, че има повишено съдържание на манган в течащата от..

публикувано на 28.02.20 в 15:27

Модернизират пречиствателната станция с най-нови съоръжения

Около две години е бил срокът от момента на обявяването на решението за откриване на процедурата до подписването на договора за реконструкцията на Пречиствателната станция. Само като аналогия: две години е и срокът за изпълнението, т.е., ако не беше този безкраен период на обжалване, вече можехме да се поздравяваме за новата пречиствателна..

публикувано на 28.02.20 в 11:32

На управлението му липсва стратегически подход

Водната криза в Перник и произтичащите от това действия на институциите и реакцията на хората са показателни за температурата на говоренето по различни теми в обществото. Това заяви директорът на „Център за анализи и кризисни комуникации“ доц. д-р Александър Христов. От две години наблюдаваме по-изострена  обществена чувствителност не..

публикувано на 28.02.20 в 10:41