Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Великден!

| обновено на 28.04.19 в 09:01

Православните християни посрещнаха най-светлия празник - Възкресение Христово!  

Точно в полунощ в храмовете прозвуча традиционният поздрав „Христос Воскресе” и отговорът "Воистина Воскресе!". Така вярващите ще се поздравяват в следващите 40 дни.

Във всички храмове на Българската православна църква беше отслужено Великденско Пасхално Богослужение. В патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” то бе оглавено лично от Българския патриарх Неофит. В посланието си той пожела: „Благодатта и мирът на възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, да бъдат с всички нас!"Днес Патриарх Неофит ще оглави пасхалната вечерня, наричана още Второ Възкресение, която ще започне в 11 ч. в митрополитската катедрала "Света Неделя" в столицата.

Пожелания за празника отправиха премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев:

"Нека посрещнем Великден живи и здрави, и с вярата, че сме способни на много добри дела. Пожелавам на всички щастливи моменти с близките хора. Светли празници", пожела Борисов.

Президентът Румен Радев отправи призив за повече вяра в собствените сили и любов към ближния. "Нека не забравяме, че мирът и благоденствието са плод на общите ни усилия", пожела държавният глава.

Пловдивският митрополит Николай оглави тази нощ Пасхалното среднощно богослужение в катедралния храм  „Успение Богородично”. От 11 часа днес владиката ще отслужи Пасхално последование на Второ Възкресение в митрополитския  храм „Св. Марина”. В словото си към миряните владиката посочи, че Христовото възкресение е залог за възкресението и на нас, човеците.

Стотици вярващи посрещнаха Христовото Възкресение в Девин. Църквата „Св. Йоан Рилски“ беше препълнена, а множеството не можа да се побере в двора пред храма и излезе извън него. 

В последния ден от страстната седмица, наречен Великден, е светлото Христово възкресение. Тогава приключват страданията на Исус. Според Църквата Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

Първи виждат празната гробница на Исус Христос жените мироносици. Според евангелските разкази ангел им благовести: „Зная, че търсите разпнатия Иисуса няма Го тук: Той възкръсна!“ Мария Магдалина с ужас съобщава на апостолите Петър и Иоан. Те идват след нея на гроба и виждат, че той е празен. В недоумение се връщат в Иерусалим. Мария Магдалина обаче остава при гроба и вижда два ангела в бяло одеяние, а след това и Самия Господ Иисус. Отначало тя не Го познава, но като чува гласа Му, хвърля се в краката Му и казва: „Учителю“ . Господ й казва: „Не се допирай до Мене, защото още не съм възлязъл при Отца Си: но иди при братята Ми и им кажи: възлизам при Моя Отец и при вашия Отец, и при Моя Бог и вашия Бог“. Дохождат на гроба и другите жени мироносци. Виждат ангел, седящ върху камъка от вратата гробни и в недоумение слушат благовестието му за възкръсналия Господ. На връщане те срещат възкръсналия Спасител, Който ги поздравява: „Радвайте се!“. В същия ден Господ се явява на Лука и Клеопа, които отивали за Емаус. После Господ се явява при затворени врати на апостолите в Сионската горница, без Тома. След седем дни Той се яви на единадесетте. 

На Великден имен ден празнуват Анастас, Анастасия, Велико, Величко, Велика, Величка, Възкресия.

Снимка

Честито Възкресение Христово!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разбиха голяма пловдивска група трафиканти на бежанци

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. Арестувани са двама граждани на Йордания, като единият от тях е със статут на постоянно пребиваващ у нас, един австрийски гражданин от сирийски произход, двама сирийци, постоянно пребиваващи у нас и още един български..

обновено на 20.08.24 в 18:49

Костадин Тотев е новият управител на ВиК – Смолян

Тотев бе представен днес пред служителите на дружеството от заместник областния управител Красимир Даскалов.  Той посочи, че на първо място ще се заеме с възстановяване на нормалното водоподаване за населението, тъй като са недопустими аварии като тези в Мадан, Девин, Малка Арда и Павелско. Първоначалната информация е,  че предприятието е доста..

публикувано на 20.08.24 в 15:49

Удължиха до края на годината срока за строеж на новия мост до Първомай

Дейностите по строителството на новия мост над река Марица на пътя Плодовитово – Асеновград, в участъка между Първомай и село Градина, се удължават до декември. Те бяха преустановени от март до 17 юни, за да се опазят популациите на животинските видове в защитените зони на „Река Марица“ По тази причина срокът за приключване на строителството е..

публикувано на 20.08.24 в 14:25

Арестуваха млади шофьори, опитали да избягат от полицейски проверки

22- годишен шофьор, опитал се да избегне полицейска проверка, е задържан в Трето РУ в Пловдив. На централния бул. „Цар Борис III Обединител“ полицейските служители подали сигнал със стоп-палка към мъжа зад волана на лек автомобил „Фиат“. Вместо да спре на указаното място, той ускорил и избягал.  Преследваният автомобил се ударил странично в друга..

публикувано на 20.08.24 в 12:29

Полицията разследва умишлен пожар в асеновградското село Богданица

Предизвикването на умишлен пожар в землището на пловдивското село Богданица разследва полицията.  Огънят в сухи треви в близост до фуражен цех е пламнал снощи и бързата намеса на огнеборците е предотвратила разрастването на пламъците. Няма пострадали хора. При пожара е унищожен товарен автомобил, собственост на частна фирма.  Образувано е досъдебно..

публикувано на 20.08.24 в 12:05