Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милко Петров от БНР - Пловдив дирижира хора на папската меса

Музикалният редактор в Радио Пловдив Милко Петров, с образование по църковна музикология във Варшава,  ще дирижира хора, който ще участва в литургията на папа Франциск площад "Батемберг" в София на 5 май. Именно той е поканен за кооридинатор на музикалната част на визитата.

Цялата хорова формация, която ще участва в голямата литургия е от 90 изпълнители. Те са от цялата страна и от чужбина и са представители не само на католическата, но и на източната и на униатската църква. Сред хористите са момичета от Германия,  сестра Летиция е от Филипините, има и участници от Румъния и Словения, разказва Милко Петров. В хора пеят научни работници, лекари, адвокати, учители...

Работата заедно е въплъщение на голямата идея на християнството за общуване с обич. 

Формация от 20 мъже ще пее на обедната молитва, която ще се състои пред храм "Александър Невски" . Това ще се случи след срещата на Светия отец с българския патриарх Неофит и молитвата пред иконата на св.св. Кирил и Методий - покровители на Европа.  

 Появата на папата пред храма ще концентрира камерите на целия свят, защото от тук ще се произнесе традиционната неделна молитва, която се прави от площад Свети Петър в Рим. Преди това ще бъдат отправени и послания по най- наболелите теми в света.

Участието на хора е координирано с Ватикана и при срещата с церемониера на Папа Франциск са уточнени подробностите по изпълнението.  Преди месец при срещите и с българските организатори по темата Милко поискал орган за богослужението, защото това е официалният инструмент, който придружава песните на хористите. Понеже не е възможно, позовавайки се на на втория Ватикански събор, който допуска и други инструменти, се взима решение акомпаниментът да е с цигулка. Обсъждани са и варианти  за участие на симфонични и духови оркестри.

Идеята е не да правим пищен концерт, а да бъде по- скромно и акцента да е върху молитвата и участието на хората в нея.

По време на визитата ще се състои и премиерата на песента "Истинска радост" на български език. Композицията е на монсеньор Марко Фризина - директор и диригент на хора на римския диоцез.  Идеята тази песен да се преведе  възниква преди няколко години и тя произведението се изпълнява в няколко енории в България, но за първи път ще звучи в такъв мащаб.

В Раковски папа Франциск ще служи в две църкви, пропуските за които вече са раздадени, но всички, които искат просто да го видят ще могат да го направят два пъти при придвижването с папамобила  между кварталите Генерал Николаево и Секирово около 10.30 - 11.00 часа и 15.00 - 15.30 часа. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33