Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За цигари харчим с 1 млрд. лв. повече отколкото за здраве

БЛС и НЗОК започват преговори за увеличаване цените на клиничните пътеки в рамките на отпуснатите 50 милиона лева от резерва на здравната каса. Приоритетно ще бъдат повишени цените в педиатрията, но се предвиждат по-високи цени и в детската хирургия и в пулмологията. РЕшението бе взето на извънредния събор на съсловната организация.

Д-р Георги Цигаровски - общопрактикуващ лекар от Пловдив и  член националното ръководство на БЛС обясни мотивите с хроничното недофинансиране на приоритетните направления. 

Без гориво системата не може да работи. 

Само за цигари даваме повече отколкото за всички видове здраве - на година се купуват цигари за 5 млрд. лева, а за цялото здравеопазване 4 милиарда лева.

Остава хроничен проблемът с лимитите за извънболничната помощ, които влияят върху профилактиката. На запад в първичната здравна помощ е инвестиран 15- 20 % от бюджета за здраве, а у нас този дял е 5.7%.

Промяната зависи от управляващите, но и от зрелостта на обществото. Всеки човек също трябва да по- отговорен към бюджета си и колко отделя за пороци като цигари и алкохол, а е скъпи в грижата за здраве. 

Д-р Цигаровски защити правото на лекарите да получат от държавата парите за освободените от потребителска такса социални групи, включително и за децата.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.Още от категорията

Българските производители на водоплаващи губят пазари

Днес собственици на птицеферми се събраха на среща в Раковски, на която обсъдиха мерки за справяне с инфлуенцата по птиците. Темата коментира   Иван Йовчев , съпредседател на Сдружението на производителите на водоплаващи в България. Птичият грип е установен в 3 обекта в Пловдивска област - в 2 стопанства за патици и 1 за кокошки и пилета...

публикувано на 26.02.20 в 16:22

Управляващите са стабилни, но не излъчват стабилност

Очаквани са тези искри или конфликтни ситуации между партньорите в управляващата коалиция , най-вече между ГЕРБ и основният им партньор ВМРО , заяви политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд" в коментар за напрежението след показния арест на директорката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева,..

публикувано на 26.02.20 в 14:35
Румен Драганов

Дори след коронавируса през 2020-та ще има ръст на туризма

Коронавирусът по света и у нас - заразата, която в мащабите си има сериозни последици за Китай и Италия.  В Италия официално има 320 заразени с коронавирус, което е със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо стават 10, казаха от Кризисния щаб тази сутрин.  В Хърватска също има човек с признаци на коронавирус...

публикувано на 26.02.20 в 10:13

В Панагюрище отбелязват Деня на розовата фланелка

Денят на розовата фланелка тази година ни отвежда в Панагюрище, където в Световния ден за борба с тормоза в училище има серия акции на общинската администрация.  Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните съвместно с Български младежки червен кръст /БМЧК – Панагюрище/, ще проведат кампания в училищата..

публикувано на 26.02.20 в 09:02

Страх, но не и паника в Пловдив, заради Ковид-19

Със съмнения и страх от липсата на достатъчно информация,  но без масова паника пловдивчани реагират на лавиноообразните данни за разпространението на коронавируса, а при туроператорите в града има доста  запитвания за отмяна или отлагане на платени вече екскурзии до Италия.  С притеснения от липсата на маски в аптеката, недостатъчната..

обновено на 25.02.20 в 17:41