Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трябват разчети къде ще отидат 50-те млн. лв. за педиатрията

Като положителна, но не достатъчна крачка напред определи известният пловдивски педиатър проф. Иван Иванов, член на УС на Българската педиатрична асоциация, започващите преговори да се увеличи стойността на клиничните пътеки в педиатрията. 

Мярката е недостатъчна, защото трябва да се диференцира сложността на отделните случаи. Иначе с едни и същи пари ще поскъпнат клиничните пътеки в цялата страна, а това ще намали заплащането и ще доведе до отлив на специалисти в звената, които и сега поемат най-тежките случаи. По традиция това са университетските болници. Затова трябва да има различно заплащане според тежестта на случаите и да се въведе коефициент на сложността, обясни проф. Иванов.

Той допълни, че трябва да се направят точни разчети къде ще отидат отпуснатите допълнително 50 млн. лв., за да не потънат някъде

От Българската педиатрична асоциация изпратиха декларация, подписана от шефовете на всички педиатрични клиники в страната, в която настояват за пълно разделяне на клиничните пътеки за възрастни и за деца. 

Много добра бе клиничната пътека, по която се хоспитализираха деца за 24 часа с остри състояния. След това обаче я увеличиха на 48 часа, което я направи неизползваема, коментира проф. Иванов.

Той допълни, че от Българската педиатрична асоциация предлагат държавата да поеме потребителската такса за децата.

Педиатърът коментира, че идеята да се създаде национална детска болница в София е много добра и наистина ще помогне да се подобри детското здравеопазване.

Университетските клиники ще продължат да поемат детските случаи. Просто в София ще се изпращат само най-трудните и строго специфични случаи на деца от цялата страна, допълни проф. Иванов. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с проф. Иван Иванов е в прикачения файл. 

Още от категорията

Тръгвайте към гръцкото море добре информирани

Гърция играе за първи път по този сценарий  и на много места стават обърквания, описа ситуацията по граничнините пунктове кореспондентът на БНР  Катя Пеева.   Според нея напрежение няма, но е видно, че нещата това лято са в извърнедна ситуация. През ГКПП Кулата сега преминава почти целия балкански поток. ТИР- овете също са с голяма опашка, защото..

публикувано на 02.07.20 в 16:53

От 70 години в Кръстава чакат новия път до Велинград

Премиерът Бойко Борисов, министри и кметът на община Велинград Костадин Коев днес инспектираха инфраструктурни обекти в 12 населени места в региона.  В момента държавата инвестира над 25 милиона лева в пътя между Велинград и Сърница, който е дълъг над 40 километра. Първата отсечка, която е 12 километра трябва да бъде пусната на 15-ти..

публикувано на 02.07.20 в 16:05

Проблем е едностранният подход по казуса Бобокови

"Ако бе отразена по комуникацията на господин Бобоков и двете гледни точки на прокуратурата - че той е общувал с лица от висшите етажи на властта, с президента и премиера, това не би било проблем.  Проблем е единствено едностранният подход, който налага прокуратурата-да публикува кореспонденция единствено между президента и господин Бобоков,..

публикувано на 02.07.20 в 15:54

Засегнато достойнство ще повлияе на избирателите

„Предстои раздробяване на политическото пространство, защото двете основни политически сили ГЕРБ и БСП имат сериозни вътреши проблени“, прогнозира социологът Васил Тончев от агенция „Сова харис“. „В ГЕРБ вече има голяма умора, и в хората от тяхното управление. Само липсата на ясна алтернатива продължава да ги държи в кондиция, и да..

публикувано на 02.07.20 в 12:03

Панаир на занаятите, въпреки пандемията

В Пловдив се открива Панаирът на занаятите.   Целта на Регионалната занаятчийска камара е да запази традицията, въпреки кризата с пандемията от коронавирус.  Събитието е с подкрепата на общината, но този път без гости от чужбина.  "Българските майстори ще демонстрират своите  умения в над 22 вида занаяти", каза за Радио Пловдив Тони..

обновено на 02.07.20 в 11:27