Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставката на Порожанов е закъсняла, а Танева няма визия

| обновено на 14.05.19 в 15:50


Фермерът и агроексперт Красимир Кумчев коментира пред Радио Пловдив, че оставката на земеделския министър Румен Порожанов е не само очаквана, но дори и закъсняла. Толкова години след влизането ни в ЕС в агросектора се наливат между 2,5 и 3 млд. лева, но резултати няма. Над 80 процента от продукцията е вносна. 

Това е повече от обидно. С тези природни дадености ние трябва да задоволим не само вътрешното потребление, а и да имаме реализиран износ. Това е политика водена от последните 20 – 30 години. Министрите на земеделието през последните 20 - 30 години не са визионери, те не знаят какво трябва да се случи седмици напред, камо ли за десетилетие.  Агросекторът има нужда не е от половинчати мерки, а от нова аграрна политика, дори революция.

Бедата, по думите му, е  новината, че новият министър на земеделието ще бъде Десислава Танева. Новият стар министър, ако имаше визия за отрасъла, щеше да я покаже в предишните години. В сектора у нас се работи се на парче. 

Кумчев предлага като изход от кризата в земеделието да се създаде Земеделска застрахователна компания, която да е 100% държавна собственост, или 50 на 50 между държавата и стопаните. 

В България има подобен аналог със създаването на Българската банка за развитие, която подпомага малкия и среден бизнес. Със същата цел трябва да бъде създадена такава компания която да реши проблемите и на агросектора. Колегите подкрепят тази идея,  но всичко опира до държавата дали има намерение да реанимира сектора, който е умрял.

Агроекспертът определи като катастрофа и фактът, че само 6 процента от фермерите в Европа са възраст до 35 години. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07