Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между двете водещи партии има практически паритет

"Тренд": Преди вота ГЕРБ води с 31,5%, БСП за България - 30,4%

Избирателната активност ще е ключова за резултатите при тези избори

| обновено на 22.05.19 в 16:40

Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата след скандалите с апартаментите, както и минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП показва представително за страната проучване на "Тренд", направено в периода 11-17 май сред 1007 души. 

Проучването показва, че три партии са със сигурно представителство в Европейския парламент. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС. ВМРО остава на ръба на бариерата, коментира за Радио Пловдив социологът от "Тренд" Димитър Ганев.

Декларативната активност отчитаме като сравнително висока. Очаква самата избирателна активност да е малко над 40 %, но и на последните европейски избори тя баше такава, а подадените гласове малко над 2 200 000. На тези избори не бива да очакваме по-различна картина и по- висока изборна активност. В този смисъл избирателната активност ще е и ключът към тези избори, каза Димитър Ганев.

Според проучването ГЕРБ биха получили 31,5 процента, а БСП за България - 30,4 на сто. След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампаниятаВъзстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП - разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1 на сто.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8 процента. ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8 процента. "Воля" успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8 на сто от гласуващите. 

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2 на сто подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат. 

Сред останалите участници в евровота "Коалиция за България" взима 2,4 на сто от гласовете, "Атака" - 2 процента, Патриоти за Валери Симеонов -  1,3 на сто, а Възраждане -  1,2 на сто. 

Димитър Ганев добави, че на база на проучването може да се направи извод, че съществува практически паритет между двете водещи партии - ГЕРБ и ДПС. Те са на голяма дистанция от ДПС, както и четвъртата партия, която също е на голямо електорално разстояние от Движението. Самото ДПС дава много сериозна заявка за този вот. За тази партия е много важно да покаже, че се е възстановила от удара, който ДОСТ им нанесе през 2017-а година.

Според проучването ГЕРБ биха получили 31,5 процента, а БСП за България - 30,4 на сто. След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията.  Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП - разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1 на сто.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8 процента. ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8 процента. "Воля" успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8 на сто от гласуващите. 

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2 на сто подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат. 

Сред останалите участници в евровота "Коалиция за България" взима 2,4 на сто от гласовете, "Атака" - 2 процента, Патриоти за Валери Симеонов -  1,3 на сто, а Възраждане -  1,2 на сто. 

16 на сто от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват. Малко над една трета (35 на сто) пък са решили още преди кампанията, а 9 процента са взели решение по време на кампанията. 

От "Тренд" уточняват, че теренът на проучването е приключил на 17 май и вероятно в дните до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи. 

30 на сто пък ще се възползват от правото си на преференция, докато 39 на сто няма да го направят. Най-висок този процент е в БСП, което се обяснява с вътрешнопартийното напрежение при социалистите.

До края на кампанията има още време и не можем да гадаем как ще се разпределят гласовете на хората, които все още не са решили дали да гласуват, каза в заключение социологът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55