Българчета от сръбския Нови Сад празнуваха 24-ти май в Пловдив

Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

Около 30 ученици с български произход от неделното училище в Нови Сад, Сърбия, се включиха в празничното шествие по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Пловдив. 

Специално за посещението в града на тепета децата бяха изработили, с помощта на двама художници - сръбкиня и българин, красиви букви от кирилицата, с които изписаха името на своя град.

Те се включиха в празничното шествие в Пловдив, защото именно тук преди повече от 167 години е започнало честването на празника на българското слово, каза Елена Велкович, председател на Българското културно дружество в Нови Сад. 

Тя допълни, че са поканени в града и по повод Пловдив - Европейска столица на културата, и защото Нови Сад ще бъде културна столица през 2021 г.

Още от категорията

Проверка показа, че е нямало лов на сърни в двореца "Кричим"

В „Държавно ловно стопанство Кричим” няма данни за бракониерски лов и незаконна сеч и продажба на дивечово месо, установи проверка. Тя бе предизвикана от сигнали на жители от Куртово Конаре до кмета на община Стамболийски Георги Мараджиев.  7-членна комисия от служителина Икономическа полиция , инспектори от Регионална дирекция по..

обновено на 11.12.19 в 17:22

От СУ "Христо Г. Данов" призовава "Да помогнем заедно!"

Средно училище „Христо Г. Данов“ в Пловдив организира благотворитерлна кампания „ Да помогнем заедно! “. Целта е да се наберат колкото може повече хранителни продукти, които в края на седмицата ще бъдат изпратени на фондация „Спаси човека“. Те помагат на възрастни хора от Северна България, които нямат близки и се нуждаят от храна и подслон през..

обновено на 11.12.19 в 17:22

Конкурс ще определи визията на мемориала за загиналите в петте войни пловдивчани

Община Пловдив създава работна група, която да изработи правила за публичен конкурс за идеен проект относно „Мемориал на загиналите за национално обединение“. Това стана ясно след проведена среща на организационния комитет с кмета на Пловдив Здравко Димитров. Намерението за издигане на мемориала в памет на загиналите пловдивчани е отпреди..

публикувано на 11.12.19 в 17:20

26 000 елхи от Родопите тръгват към търговската мрежа

Над 26 хиляди елхи планира да осигури за пазара Южноцентралното държавно предприятиеe в Смолян.  Първите количества от вечнозелените дръвчета вече са тръгнали към търговската мрежа, а в зависимост от търсенето, общият брой на отсечените ели може да бъде по-малък от предвидените.  Общо 4727 елхи с корени и над 21 хиляди отсечени иглолистни..

публикувано на 11.12.19 в 16:08

Асеновград ще продължи ремонта на централния площад по ОПРР

Общинският съвет в Асеновград одобри заплатите на новоизбраните кметове в общината на днешната сесия на местния парламент.  2 675 лева ще е заплатата на кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, възнаграждението на кмета на най-голямото село в общината - Тополово е 1 425 лева, а в населените места с население между 1000 и 2500 жители кметовете ще се..

публикувано на 11.12.19 в 14:43