Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите във Фрайбург гласуваха активно и спокойно


От българите, които  гласуват в чужбина, най-много са тези в Германия и Великобритания.

Един от тях на тези евроизбори е университетският преподовател по антична и западноевропейска литература  в Пловдивския университет  Младен Влашки. От една година той е лектор по  български език, култура  и литература в универиситета в германския град Фрайбург. Грасдът е най-южната точка на Германия, на 70 км от Страсбург. 

В интервю за Радио Пловдив, Влашки  разказа, че гласуването на българите във Фрайбург е протекло спокойно и нормално. Секцията е отворила в 7 сутрина, с активно българско гласуване, без проблеми, в присъствието на представител на българската държава и на представители от Дружеството на българите във Фрайбург. 

Германците също са проявили активност, още повече, че те гласуват две в едно, освен за евроизбори, също и за местен парламент - т.е. за общински съвети, както казваме в България. Законодателството в Германия позволява на г-н Влашки да гласува и в тези избори, но като човек, който е от около година в града, той не го е направил, защото не познава достатъчно ситуацията в града. Но  за българския евровот, той гласува без колебание. 

Защото движението към Европа е българска идея, която се прогласява още от Пенчо Славейков. Не да затрием всичко свое, а да хванем, да приложим всички категории, които са се развили в Европа и да станем част от това европейско семейство. Това е завет на Пенчо Славейков, на българските възрожденци, на цялата българска култура от  началото на ХХ век, която се модернизира.

Има проблеми. Но тези проблеми и популистите, които се опитват да  разрушат ЕС, са страшна сила. Младите днес трябва да знаят, че свободата, че мирът не са даденост, а са нещо, за което се полагат постоянни усилия, нещо, за което се гласува.  И нашето движение към ЕС, нашето присъствие в ЕС е точно тази борба.

Днес единствената възможна формула, не утопична- утопични има други, а възможна, поне засега, е поне засега, в рамките натова, което наричаме а ЕС.

Ивтервюто с Младен Влашки е в звуковия файл. 

Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11