Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставката на Нинова е тактика за запазване на лидерския пост

Оставката Корнелия Нинова от лидерския пост в БСП въобще не е поемане на отговорност, а има за цел да генерира  тактическа енергия време, за да се организира партийният електорат в нейна полза - коментира журналистът Георги Коритаров.

Той прогнозира, че ако изборът се проведе сред всички членове на партията Нинова ще спечели отново и то с огромно мнозинство. Опонентите й, които най- вероятно ще се близки до Сергей Станишев, от една страна нямат много време да консолидират позицията си, а от друга ще е трудно да формулират теза, която да  изобличи нейната политика. 

Ако някой се обяви за алтернатива и заяви подкрепа за Истанбулската конвенция и Глобалния пакт за миграция  той ще бъде символично "пребит са камъни". Няма да е популярно и престижно пред електората им да кажат, че мислят различно. 

Така че с подаването на оставка Нинова цели препотвърждаване на лидерството. 

Тя прави опит след  катастрофален провал да покаже, че е победител. Ако има хора, които й вярват, то това означава, че те удобно я държат в орбитата на втора политическа сила. 

Журналистът коментира и заявката при връщането си в парламента левицата да поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради завишените субсидии на партиите. 

Това е нелепост, безграничен цинизъм и популизъм, защото Конституцията предвижда искане на вот на недоверие на премиера или за определени политики. Няма процедура за персонална оставка на отделни министри. 

Този акт показва, че в БСП не са си направили никакви изводи, че именно левият популизъм  и неискреност доведоха до това хората да не им повярват. 

Що се отнася до ходовете на ДПС, според Георги Коритаров кандидатирането на Мустафа Карадайъ и на Делян Пеевски е било символно, колкото да консолидира електората. Членовете на партията, които реално ще се върнат в ЕП  Илхан Кючук и Искра Михайлова са с доказан опит там. по думите му изненада е отсъствието на Филиз Хюсменова, която беше изключително близка до Ахмед Доган. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50