Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

САЩ каза OK за изтребителите, можем да свалим цената

Конгресът на САЩ даде разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1,6 млрд. долара. 

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи. 

Това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България.но тя може да се намали дори до 1 милиард, прогнозира ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”.

По думите му добрата новина в това решение е, че то идва бързо. Финансовата рамка включва и бъдещи модернизации нови видове въоръжения. Реално се очаква проектът е договорът да е за 1.2 милиарда долара.

Така цената ще е 150 милиона долара на самолет, но трябва да се има предвид, че цената само на самолета е 70 млн. долара, а ние ще получим комплект въоръжение.

Според ген. Събев в бъдещите преговори не трябва да се прави компромис с въоръжението, за да се намери по- добра цена.

Ако се запази това темпо на преговорите, българският парламент може да ратифицира сделката в края на лятото, прогнозира експертът.

Още от категорията

На децата от 12 до 15 г. ще се поставя ваксината за възрастните

95 нови заразени с COVID-19 у нас, и още 25 починали, като п оложителните проби паднаха до 0,8 %, отчете МЗ.  Ваксинираните за последното денонощие са 17 626, но за над 10 500 от тях това е втора доза от ваксините. Общо поставените ваксини у нас от 27 декември досега са 1 619 744. Едва 36 деца от 12 до 15-годишна възраст са имунизирани срещу..

публикувано на 17.06.21 в 09:44

Слаб интерес за безплатните почивки на децата в Пловдив

С темпото на хладни утрини, дъжд и вятър приближаваме лято 2021, на 21 юни. Подготовката за отпуски и почивките на децата върви паралелно с говоренето и действията за извънредния вот.  Новата Национална програма „ Отново заедно “ беше приета от Министерския съвет. Тя ще бъде финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на..

публикувано на 17.06.21 в 09:42

Спор за ремонта на читалище "Васил Левски"

Община Карлово и настоятелството на читалище „Васил Левски“ спорят как да бъде направен ремонт на сградата на читалището. Опасенията са, че ако разногласията се проточат, може да бъде изгубено финансирането за ремонта.  Пред Радио Пловдив кметът д-р Емил Кабаиванов обясни, че сградата на читалището е построена през 1964 година и досега..

публикувано на 16.06.21 в 17:02

В Белащица са готови на протести, ако кариерата отвори

Жителите на Белащица и селата от Родопската яка са в протестна готовност, ако кариерата на "Европейски пътища" АД отново започне работа след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на дейността й миналата година.  От ИК “Стоп на кариерата в Белащица“ коментираха за Радио Пловдив, че няма да допуснат отново камионите да минават през..

публикувано на 16.06.21 в 10:11
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП

Трябва да има политика за защита на пациентите

Според адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на БАЗП, идеите на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са известни отдавна и имат перспектива.  Той смята, че би следвало те да бъдат приети по-нататък.   "Това което се предлага е да се премахнат  тъй наречените лимити на болниците. По тяхното безсмислие се е..

публикувано на 16.06.21 в 09:58