Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победи ли дъждът политиката „Точно днес“

За времената и нравите има много сентенции, а изобилието на остроумие се провокира от дефицитите  на средата, в която живеем.  Тях ги отчитаме ги като делнично неудобство за себе си и като  потенциална опасност  да не  повтаряме вече преживени грешки. След волностите на времето и тази сряда продължаваме да търсим реакцията на институциите за навременно и адекватно справяне с  водната стихия, заляла Пловдив и областта. По темата ще разговаряме  с Димитър Георгиев – експерт по сигурността в Областна администрация – Пловдив.

Макар и залят от огромни количества небесна вода, Пловдив остава  знаково  средище на минало и съвременност с емблематичните си знаци за археология, архитектура, култура, история и светоглед.  Преди  премиерата на продукцията на National Geograpfic  „Explore Bulgaria: Plovdiv, което ще бъде представено в Лъки, Дом на киното, чуйте  водещия на поредицата, посветена на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 – Драгомир Симеонов.

За сривовете и въздиганията, за социалния  ангажимент, за семейството като сакрално място, сцената, театъра  и живота като привилегия и факт, за който никога не трябва да се говори ибстрактно – събеседник е обичаният актьор „Христо  Мутафчиев. Книгата  на Теа Денолюбова „Христо Мутафчиев: Черно на бяло“ще се състои в галерия  U PARK в рамките на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Black Box“.

Ще ви поканим и на изложбата на художника Румен Нечев в галерия Seven в Капана с графики на отлята ръчно хартия с печат от сребърно или златно фолио.

В минутите за култура след 9 ч.  авторът на рубриката „Великите европейци“ Пламен Асенов  продължава с разказ за световноизвестния скулптор и един от създателите на минимализма Константин Бранкузи.

А първите часове от утрото ще посрещнем в компанията на историка доц. Иван Джамбов, който гостува в рубриката ни  „Добро утро, ден“ тази седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Премиерно и с усмивка днес във "Вход свободен"

Днес Ви срещаме със страхотната Събина Георгиева, автор на детска литература, чийто книги са носители на награда Бисерче вълшебно и са оценявани високо от най-малките читатели, в категория "Откриватели".  Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата...

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Минало и настояще "Точно днес" на 18 април

Четвъртък сутрин с коментарите на важните теми и събитията с днешна дата и пловдивски адрес. До 9.30 часа  гости и акценти в предаването: Политически страсти и нови казуси, преди същинската предизборна битка, поставят на изпитание първите мъже в държавата ни. Каква ще е развръзката и колко още изненади ни чакат до финала на политическата пиеса -..

обновено на 17.04.24 в 16:57

"Ден след ден" теми с продължение

Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, както по-рано днес обявиха БСП, „Възраждане“ и ИТН, ако президентът не смени служебния премиер? Чуйте коментара на преподавателя по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова .  Делото „Дебора“ стартира от третия опит в Пловдивския районен съд...

публикувано на 17.04.24 в 14:45

"Вход свободен" - динамика и забавления

В сряда ви срещаме с предстоящи събития с богата програма.  Обръщаме поглед към българското село, което преживява трансформация в много посоки и аспекти. Разказваме ви за предстоящата Заключителна научна конференция „Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване”, която ще събере учени в областта на културната и социалната..

обновено на 17.04.24 в 10:11

"Точно днес" за (не)известните на деня

"Точно днес" - вървим по стъпките на темите от деня, добавяме и коментар по политическите събития. Броенето към изборите 2 в 1 започна само преди седмица, а вече рокадите в служебния кабинет станаха ежедневие. Доколко съставът на кабинета, който трябва да организира честни и прозрачни избори, е действително служебен или това е поредното..

публикувано на 16.04.24 в 16:51