Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може и без пари, а с добри намерения и платформа да се спечели доверието на гражданите.

1 лев на глас партийна субсидия е открито финансиране

Ал. Иванов: Нека всяка партия да се организира и да води политически живот с тези средства, без да е зависима от олигархията!

| обновено на 06.06.19 в 16:28
Александър Иванов, депутат от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

От 1 юли партийната субсидия за всеки получен глас ще е само 1 лев, а не както досега 11 лева. 

Това прие на първо четене парламентарната комисия по бюджет и финанси с поправки в Закона за държавния бюджет. Управляващите подкрепиха проекта, внесен от Министерския съвет, БСП отказаха да се включат в гласуването, а Йордан Цонев от ДПС се обяви твърдо против намаляването на субсидиите на партиите.

До спешните поправки се стигна, след като лично премиерът Бойко Борисов обяви тази сутрин в кулоарите на парламента предложението за намаляването на парите от бюджета за партиите на 1 лев за всеки получен действителен глас. Той обясни, че решението е взето, след като са се наслушали на популизъм от другите партии за намаляване на субсидиите.

Промяната ще влезе в сила от 1 юли и ще важи до 31 декември 2019 г. За първите шест месеца на тази година субсидията ще се изчислява по стария начин - по 11 лева. Така средногодишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас би възлязъл на 6 лв. за цялата 2019 година.

Пред Радио Пловдив депутатът от ГЕРБ Александър Иванов, който е член на финасово-бюджетната комисия в парламента, отбеляза, че напоследък хората са станали много чувствителни по темата за партийните субсидии.

Той разясни мотивите на тази законодателна инициатива като отбеляза, че целта е да се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции.

Надвзетите суми ще бъдат възстановени от политическите партии в републиканския бюджет, заяви Иванов. Той допълни, че това ще важи за периода от 20 май до 2016 г. до сега

Методоголията на връщане на парите подлежи на уточняване, отбеляза Александър Иванов.

Той припомни, че референдумът, иницииран от Слави Трифонов през 2017 година, е бил припознат от ГЕРБ.

Ние тогава го внесохме в Народното събрание именно да е такава партийната субсидия. За съжаление, тогава не бяхме подкрепени, сега го внасяме наново, заяви Иванов. 

Той каза още, че най - сериозните опоненти на ГЕРБ - представителите на БСП, са били на заседанието на финансовата комисия, но не са подкрепили предложения законопроект. Иванов призова социалистите да обяснят на своите избиратели защо не са го подкрепили. 

Да спрем със спекулациите и да видим дали предложението е важно за обществото, или не, призова депутатът от управляващата партия. 

За мен е важно да го има дебатът, че е открито финансирането на политическите партии, каза Александър Иванов. 

Той припомни, че Бойко Борисов от поста кмет на София, без да има политическа сила, се е явил на избори и ги е спечелил.

Явно може и без пари, с добри намерения и платформа да се спечели доверието на гражданите и да се управлява, както виждате и да се води до един икономически растеж толкова години подред, обобщи депутатът от управляващата партия. 












Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Явлението "Величие" не трябва да се надценява

"Най-големият проблем на тези избори е рекордно ниската избирателна активност, която трябва да бъде изследвана в дълбочина. Тя делегитимира усилията на политическата класа за по-нататъшното развитие на България. А що се отнася до това - какво се случи на изборите - като че ли ще получим още от същото, което наблюдавахме през периода 2017-2020 година,..

публикувано на 11.06.24 в 10:58

Правителство ще има още с първия мандат на ГЕРБ

Заради категоричната победа на ГЕРБ-СДС, ще има правителство още с техния мандат. Тази прогноза направи в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив политическият анализатор и известен журналист Иван Тропанкев. Той припомни, че целта на всички избори, е да се състави редовен кабинет. „И е подвеждащо, че вместо да се коментира как..

публикувано на 11.06.24 в 10:57

На изборите нямаше битка на идеи, а между бивши партньори

Изборите бяха нормални, изборната активност беше отбелязана като рекордно ниска, но това беше прогнозирано заради умората от честите избори, коментира журналистът и писател Антон Баев . Нямаше и идея, която да грабне избирателите, както когато се роди ГЕРБ, например. Да не говорим за социални идеи. Нямаше битка на идеи, а между бивши партньори,..

публикувано на 11.06.24 в 09:57

ГЕРБ трябва да съставят правителство на всяка цена

"Всички трябва да си признаем изненадата „Величие“, макар че хората, които следят социалните мрежи, виждаха динамиката в този паралелен свят. Това е свят не на официалните медии, а на направени по тавани и мазета видеа с подръчна техника, но те имат своята публика и направиха така, че феноменът на бунта да успее. Гласувалите за „Величие“ са хора,..

публикувано на 10.06.24 в 15:13

По-вероятно е да имаме експертен кабинет, отколкото политически

"Резултатите се недобри за страната, доколкото парламента ще бъде допълнително фрагментиран. Вместо 6 в следващото 50-то НС ще имаме вече 7 партии като мандатите се разпределят по начин, който практически не позволя формирането на кабинет само с подкрепата на 2 партии. Вече  ще са необходими три партии и коалиции за да може да бъде подкрепен..

публикувано на 10.06.24 в 15:01