Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО е против орязването на бюджета на "Пловдив 2019"

Неусвояването на 700 хил. лева от Фондация „Пловдив 2019“ е признание, че организацията не се е справила успешно с реализацията на Европейската столица на културата. Това считат от ВМРО-Пловдив, като предлагат парите да останат в бюджета на Фондацията и да се използват по пера за култура.

От дневния ред на предстоящата общинска сесия става ясно, че има предложение бюджетът на Фондацията ще бъде намален със 700 000 лева. Предложението идва от кмета и ще се обсъжда на 13 юни. Градоначалникът се позовава на доклада на изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев, който твърди, че до края на тази година се очаква икономия в размер на 700 000 лева от парите, планирани за проектите на Европейска столица на културата и издръжката на администрацията.

От ВМРО предлагат предложението за отказ от 100 хиляди лева за проекти, инициирани от Фондацията, да остане с перо от 90 хиляди, които да бъдат разпределени по 15 хиляди за всеки район за културни мероприятия – една стара идея на войводите, която още не е срещнала общинска подкрепа.

Предлага се също да се запазят 400 хиляди лева по отворената програма за проекти по направление „Наследство“, като се обяви проект за съхраняване на културното наследство на Пловдив чрез закупуване на 400 хиляди броя сиенитни павета като запазена марка на града.

ВМРО настояват и за запазване на 150 хил. лева по Отворената програма „Читалища“, като се даде възможност на читалищата с тези пари да реализират текущите си ремонти.

„Иначе казано, предлагаме тези 700 хил. лева да бъдат запазени в бюджета на Фондацията, но да бъдат насочени по предназначение за култура“ – изтъкна лидерът на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев.

Войводите ще отправят и питане защо средствата за закриващото събитие на Европейската столица на културата са намалени от Фондацията наполовина – от 100 хиляди на 50 хиляди лева.

„След такова мащабно събитие по откриването на Столицата на културата какво събитие пък ще ни предложат само за 50 000 на закриването и какво ще представлява всъщност тази проява“ – попита общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски.

Предложението за преразпределение на средствата от бюджета на Фондацията е входирано в ОбС е вече чака реда си на предстоящи сесии на съветниците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08