Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов подкара влака София - Пловдив

| обновено на 11.06.19 в 11:46

Полагането на нов железен път по отсечката София-Елин Пелин инспектира министър-председателят Бойко Борисов заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. 

Железопътната отсечка София-Елин Пелин  е част от жп линията София-Пловдив. С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути. Също така ще се създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. 

Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София. 

При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 броя мостове, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 броя нови надлези и подлези. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране. 

В строителството  на трасето са ангажирани 6-7000 души, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков. След завършването на отсечката влаковете по нея ще се движат със 160-200 км/ч. В този програмен период се работи по рехабилитацията на 30 жп гари.

Министър-председателят Бойко Борисов направи оглед и на приемното здание на гара Пазарджик. Тя е финансирана по Оперативна програма „Транспорт“ на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС. Гара Пазарджик е завършена за 9 месеца в периода януари-септември 2014 г. Преди началото на проекта през гарата са минавали 231 000 пътници годишно. След модернизацията на гарата и на жп отсечката Септември-Пловдив броят на пътниците е нараснал на 260 000 души.

От гара Пазарджик премиерът Борисов се качи на влак, с който ще премине по трасе за скоростно движение, изградено по европейските стандарти за проектиране на скоростни линии за пътнически превози.


В момента Борисов кара до Пловдив в посока Белозем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Панагюрище се прекланя пред героите от Априлската епопея

С празнично шествие, молебен и национален митинг - заря в Панагюрище ще бъде отбелязана 148-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Това е кулминацията на националните тържества, посветени на Априлската епопея В шествието от Историческия музей до площад „20-ти април“ ще бъдат издигнати портретите на героите от Четвърти революционен..

обновено на 01.05.24 в 07:09

Засилени мерки за сигурност за реванша между "Ботев" и ЦСКА на Колежа

Полицията в Пловдив предприема засилени мерки за сигурност на футболната среща между Ботев (Пловдив) и ЦСКА-София. Очакваният със засилен интерес реванш от полуфиналите за Купата на България  ще се играе  от 18:45 часа на стадион "Христо Ботев", а Радио Пловдив ще го предава на живо. „Канарчетата“ спечелиха първия мач в София с 1:0 и гледат смело към..

обновено на 01.05.24 в 07:09

Вицепрезидентът ще посети Първомай за празника на града

1-ви май е празник на град и община Първомай. Гост на тържествата ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще открие 51-то издание на Майските културни тържества в града. Кметът Николай Митков ще  връчи Знака на Първомай на представители на местни фирми.  Празничната програма продължава с веселие на открито с концерт на танцова формация „Елика“...

обновено на 01.05.24 в 07:08

Базар "Капана" отваря с четири благотворителни каузи

Днес се открива великденското издание на базар „Капана“, което се провежда на пешеходния мост до Централна Поща в Пловдив. В него своите ръчно изработени изделия представят 85 творци. Базар „Капана“ продължава до 6 май, а от 9-ти до 12 май на същото място ще се проведе Капана Фест, с множество концерти на откритите сцени. Идеята на..

обновено на 01.05.24 в 07:08

В Клисура почетоха героите на Априлското въстание

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в града. Десетки..

публикувано на 30.04.24 в 22:39