Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуйте, за да видите „Ден след ден“

Ако слушате Радио Пловдив, ще видите днешния воаяж на премиера Бойко Борисов. Прехвърляйки се от джип на влак и обратно той инспектира редица обекти по жп линията София – Бургас до Белозем. На гара Пазарджик министър-председателят се качи на влак и като машинист провери скоростното трасе до гара Тодор Каблешков.

Как Борисов кара влака и какво сподели той пред журналисти – по темата работи Иванка Петкова.

И още:

9% ДДС за българските книги и учебници поискаха отново издателите, участващи в „Пловдив чете“. Темата за намаляване на данъчните стъвки върху хляб, лекарства и други основни продукти отново се завъртя в публичното пространство, този път като идеи за законодателни инициативи от ДПС и БСП. По-нисък ДДС ще вдигне облагането на доходите, контрираха от ГЕРБ. Кое ще се намали - цените, икономическият растеж или сивата икономика, ако ДДС падне на по – ниски нива? В Деня на икономиста говорим с доц. Грирор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

Ще спре ли да работи съвместната комисия между България и Северна Македония? Защо двете държави не се разбраха за датата на честването на паметта на Гоце Делчев? България няма да направи компромис с датата, декларира министърът на външните работи Екатерина Захариева. Различията със Северна Македония са фундаментални, отчете председателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров. Как се чете миналото и докъде историята може да се изчисти от откровени лъжи и фалшив национализъм – разговорът ще е с доц. Наум Кайчев, зам.-председател на комисията и бивш генерален консул в Битоля (2007-2010 г.).

Темите от Пловдив:

Послания за братство и равноправие отправиха от Голямата базилика в Пловдив посланици на 19 държави от цял свят, както и Европейската комисия. За инициативата  под мотото „Камъче по камъче. Ръка за ръка“ разказва Елена Крушкова.

100 % от пловдивските училища вече са в облака, стана ясно на днешната национална конференция за облачни технологии, чиито домакин е Пловдив. Отмина ли времето на класическите учебници и тетрадки? За „умните технологии“ в класните стаи е репортажът на Антония Попова.

Компостираща инсталация за разделно събирани зелени или биоразградими отпадъци ще се изгражда в пловдивския район „Северен“. Повече от темата от Веселина Пеева.

Стоян Терзиев ни среща с читатели и издатели от Алеята на книгата - най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната е в Пловдив до неделя, 16 юни.

Започваме след новнините в 15 и сме задено до 17 ч. Бъдете с нас!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30

„Точно днес“ – за заветите на Левски и реалността днес

Безкористна себеотдаденост за свободата на България и безкомпромисна честност – всичко това отнасяме към личността на Васил Левски, един от най-обичаните национални герои на страната. На 18-ти юли, когато отбелязваме 187 години от рождението на Апостола на свободата, българите ще се преклоним пред неговата памет и дело. Как ще бъде отбелязана тази..

обновено на 17.07.24 в 16:56

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 17.07.24 в 16:10

"Вход свободен" в топилницата на юли

Цяла България е в червено на метереологичната карта. Балканите се превърнаха в най- нажеженото място в Европа. Пловдивчани такива жеги не могат да ги изплашат- южната кръв и гентичната ни конфигурация са специално програмирани, а тези от нас, които са родени през миналия век, задължително имат подръка репликата: "Какви жеги са това?! Навремето асфалта..

публикувано на 17.07.24 в 09:15