Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В преговорите със Скопие няма място за компромис с истината

Вижда се, че с колегите от Скопие трудно намираме общ език. Беше доста странно да се види, че те не приемат исторически извори, които показват Гоце Делчев като български революционер - каза доц. Наум Кайчев, зам.- председател на съвместната комисия между България и Северна Македония и бивш генерален консул в Битоля.

В коментар на последните разговори, водени от двете страни, той отбеляза, че е умерен оптимист за финала им и декларира  волята на българските учени да не допускат никакъв компромис с историческата истина.

Преговорите са процес, има допирни точки, но има и елементи, по които трудно се постига съгласие.

След разговорите в понеделник българската страна не прие предложението на македонската Гоце Делчев да се чества 7 октомври – денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. 

Според учения именно позицията им по този въпрос ще покаже дали македонците имат куража да преодолеят някои погрешни наслоявания и системни представи за миналото, които са изграждани десетилетия след втората световна война. 

Ако това не стане ще имат много проблеми, които сами ще са си създали.

Работата продължава и по учебниците на различните класове в средното училище, допълни в разговора доц. Кайчев.  Очакваме да има корекции в тях. 

По думите му и за периода на Средновековието има тенденция да се излиза от пряката историческа конкретика и да се говори с по- общи постулати, а когато пак се върнем до конкретиката аргументите им са доста  странни.

Още аргументи и коментар за хода на разговорите чуйте в интервюто.Още от категорията

Няма да допуснем лов на вещици заради "фалшиви" болнични

Не съм виждал фалшив болничен и не мога да кажа кой е такъв, каза в интервю за Радио Пловдив д–р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-  председател на БЛС.  По думите му темата е преекспонирана.  Възможно е да има случаи, в които реалното състояние на пациентите на кореспондира с отразеното в..

публикувано на 25.02.20 в 14:46

Дават "Пълдин туринвест" на главния прокурор

Парламентарната комисия за борба с корупцията сезира главния прокурор Иван Гешев за смесеното дружество "Пълдин   туринвест" в Пловдив. Решението е взето днес следобед, съобщи председателят на комисията Борис Ячев. Преписката  ще бъде внесена до ден-два. Преписката към централната власт стартира още през 2016 година, когато още..

публикувано на 25.02.20 в 10:17

Работещите в БНР ще получат достойно заплащане

В рамките на следващите 4-5 месеца трудовите възнаграждения в националното радио ще бъдат увеличени, заяви генералният директор на БНР Андон Балтаков на среща с екипа на Радио Пловдив. В края на декември Радио Пловдив обяви символични протестни действия , заради полученото най- ниско ДМС в системата и настоя за преодоляване на финансовите..

публикувано на 24.02.20 в 15:35

150-години Българска екзархия отбелязва Гражданският клуб

Тази година  се отбелязва 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. На 28 февруари 1870 с ферман на султан Абдул Азис е провъзгласено създаването на самостоятелна българска църква под името „Българска екзархия“.С нейното учредяване българската нация извоюва своя първи успех по пътя на националното  признаване. Българската екзахия се..

публикувано на 24.02.20 в 10:18
Георги Киряков

Главният прокурор не бива да се държи като политически играч

В програма "Точно днес" говорим за  кризите - неизбежни и предизвикани, в политическите и обществени нрави и властване. Коментар на политолога  Георги Киряков . Киряков каза, че на първо място от обществено-политическите сюжети, които продължават, откроява работата на прокуратурата. Единият фронт е срещу широкото понятие приватизация, а така също..

публикувано на 24.02.20 в 09:57