Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре връчват наградата "Хр. Г. Данов", ето номинираните

Ден преди да бъдат връчени националните награди за принос в българската книжовна култура "Христо Г. Данов“ станаха ясни и номинираните за престижното отличие.  

Самите награди ще бъдат връчени утре следобед на церемония в къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град. Отличените ще бъдат определени  непосредствено преди началото на церемонията на заседание на комисията за определяне на победителите в отделните категории.

Припомняме, че носителят на наградата за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от министърът на културата.

Ето и номинираните за приза за 2019-а година:

Българска художествена литература

Владимир Зарев за романа „Чудовището“ (Издателство „Хермес“)

Елена Алексиева за романа „Свети вълк“ (Издателство „Факел Експрес“)

Чавдар Ценов за романа „Накъде тече реката“ (Издателство „Жанет 45“)

Преводна художествена литература

Лиляна Табакова за превода на „Бестиарий“ от Хулио Кортасар (Издателство „Агата-А“)

Нева Мичева за превода на „Разговорите“ от Сесар Айра (Издателство „Лист“)

Издателство „Парадокс“ за поредица от книги на Светлана Алексиевич

Хуманитаристика

Биляна Курташева за книгата „По ръба на сравнението. Яворов и „Ролинг Стоунс" и други не/възможни интертекстове“ (Издателство „Жанет 45“)

Веселин Методиев за книгата „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ (Издателство на Нов български университет)

Невяна Андреева за превода на книгата „Да мислиш двайсети век“ от Тони Джъд (Издателство „Колибри“)

Изкуство на книгата

Дамян Дамянов за дизайна на корицата и илюстрациите в книгата „Крадецът на праскови“ от Емилиян Станев (Издателство „Сиела“)

Издателство „Колибри“ за поредица от книги за деца от Валери Петров

Издателство „Летера“ за албума „Пловдив – древен и жив“

Издание за деца

Живка Сланчева за книгата „Приказната азбука“ (Издателство „Лексикон“)

Издателство „Изток-Запад“ за книгата „Японски приказки“

Издателство „Лист“ за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

Книгоразпространение

Не се излъчват номинации.

Представяне на българската книга

Предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ на Българско национално радио, с екип Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина – за представяне на български книги и автори

Издателство „Лексикон“ за представяне на книги с българска литература

Културно пространство „Хралупата“ за представяне на български автори

Библиотеки и библиотечно дело

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца“ изграден по проект Карта на времето

Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра за проекта „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания”

Росица Петрова-Василева от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен

Електронно издаване и нови технологии

Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра за проекта „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания”

„SKRIBENS – медийна група“ ООД за електронните списания за литература „Кръстопът“ и DICTUM

Център за книгата на Нов български университет за проекта „Уебсайт на семейство Торбови“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

публикувано на 02.08.24 в 15:54

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Зам.- кметът Панов и участници в МФФ си размениха подаръци

Сувенири, грузинска ракия, пластики и шапки от фолклорни носии бяха част от подаръците, които участниците в Международния фолклорен фестивал в Пловдив подариха на зам.-кметът Пламен Панов. Това се случи на традиционната среща между Панов и артистите от всички трупи часове преди кулминацията, която е спектакълът на грузинския държавен ансамбъл..

публикувано на 01.08.24 в 14:00

Осигуриха 70 000 лева за ремонт на Братската могила

Ремонт  за 70 000 лева ще бъде направен на Братската могила в район „Западен“. Това решиха общинските съветници. Сумата е отпусната на база конструктивно обследване на състоянието на мемориалния комплекс, което е приключило през юли. Целта на реновацията е мястото да започне да се използва за културни и туристически събития, обясни зам.-кметът..

публикувано на 01.08.24 в 13:23