Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Точно днес" - в координатната система на 14 юни

Ученикът от Пловдив остава на свобода, но въпросът доколко ще бъде свободен, остава да виси със страшна сила и в упор на  привидно успокоената обществена среда,  че всички са си свършили работата.

 Случаят около 16-годишното дете, въвлечено в опасна игра със смъртта, издаде не само професионалната неадекватност на някои медии, но и предизвика въпроси, свързани с коректността на средата, в която се ретранслира истината за фактите и крайната й транформация.

С журналиста и анализатор Руслан Трад  ще разговаряме за неразбирането на проблема екстремизъм, изтеклата и спестената информация около случая, отговорността и избора.

След като на първо четене депутатите решиха да орежат съществено субсидиите на партиите, подготовката за предстоящите местни избори и бъдещият партиен живот ще се осъществяват в силно стеснена финансова рамка. Депутата от ГЕРБ Тома Биков  ще питаме кризисен пиар ли е предложението на ГЕРБ за намаляване на  държавната субсидия от 11 лева – на 1 лев за реален глас точно сега, когато ГЕРБ понесе ефекта на тежък корупционен скандал.

Преди представянето на новия роман на писателя Георги Тенев – трилъра „Балкански ритуал“ в Дома на културата „Борис Христов“  -  чуйте автора  - за политиката и  историята като инструменти за осъзнаване на реалността като алтернативна версия на случилия се живот в страната ни на Балканите, където всичко е различно, но едновременно е съвсем същото.

В минутите за култура след 9 ч. ще ви поканим на премиерата за България на „Орфей и Евридика“ от Глук на 15 юни. Спекткълът от OPERA OPEN е една от най-мащабните оперни продукции на Античния театър, създаден специално за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.  Галя митева разговаря с диригента Лучано Ди Мартино.

А гост в рубриката „Добро утро, ден“  тази седмица е емблематичният радиоводещ и пловдивчанин Тома Спространов. 


Още от категорията

"Точно днес" - петъчно търсим новото!

Бавно и методично напредваме към новата нормалност, която наложи коронавирусната епидемия. На дистанция от три месеца, за лечението на болните в Инфекциозна клиника, за мащабите и резултатите на битката с Ковид-19 говорим с проф. д-р Марияна Стойчева , ръководител Катедрата по инфекциозни болести и паразитология на Медицински университет - Пловдив, тя е..

публикувано на 04.06.20 в 16:32

"Ден след ден" към актуалното на 4 юни

На 15 юни отпадат всички ограничения, свързани с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно на днешния, последен брифинг на Националния оперативен щаб. След близо 3 месеца живот в извънредно положение по време на пандемия, как се отрази това на хората с хронични заболявания? Темата ще коментираме с Пенка Георгиева , председател на..

публикувано на 04.06.20 в 14:23

В "Звукът на киното" ще лудеем с "Телма и Луиз"

Саундтракът на приключението „Телма и Луиз“ ще ви предложим тази събота и неделя в "Звукът на киното". За познавачите това означава неповторимият музикален подпис на  Ханс Цимер.  Слред изпълнителите на песните във филма са Глен Фрий, Тони Чилдс,Грейсън Хю и Би Би Кинг. Иначе в лентата на звездата Ридли Скот има само звезди - Сюзан Сарандън, Джина..

обновено на 04.06.20 в 13:55

"Вход свободен" - жажда за лято

Лятнана ваканция за най-малките вече е факт и са на лице и списъците с книги, които децата трябва да прочетат през лятото. За това ще обърнем внимание на ползите от четенето.  Ще направим и летен списък с нещата, които задължително трябва да имате за най-горещия сезон.  Днес ще ви срещнем и с психолога Георги Станков. Той ще ни разкаже за тематичната..

обновено на 04.06.20 в 09:27

Употреби и цели в „Точно днес „

Затихваща, или все още  е застрашителна опашката  на Ковид 19 – актуална информация от  НОЩ в 8 часа . От практиката на личния лекар:    какво се промени за лекарите и пациентите след пандемията. Разговор с д-р Николай Влахов от второ ДКЦ –Пловди в. Власт и религия. Щ е се промени ли статутът на бившата християнска базилика „Св...

публикувано на 03.06.20 в 17:02