Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ненормално е след 30 години още да се чудим за комунизма

Снимка: 168 Часа, архив

Скандалът за включването на тоталитарния режим в учебниците по история не е от вчера. Ненормално е 30 години след падането на Берлинската стена и унищожаването на диктатурите в Източна Европа ние да се чудим какъв е бил комунистическият режим като идеология, практика и дълбоки последствия за обществото, които тегнат над нас и днес

Това коментира пред Радио Пловдив проф. Евелина Келбечева, преподавател в Американския колеж в Благоевград и един от инициаторите на промените  учебните планове. 

Инициативата за радикална промяна на програмата по история започна още през 2014 г. с петиция, която подписахме в нашия университет. Трима президенти я подписаха, без Първанов. Тогава започна общественият дебат как младите хора трябва да учат този абсолютно непознат за тях исторически период за България, посочи проф. Келбечева.

Тази година новите учебници, като фактология и внушение, има голяма разлика в тях и в един от тях - този на "Булвест", не отговаря на критериите за съвременно отразяване на комунистическия режим. Изключително манипулативно са подбрани фактите, които представят комунизма, който е осъден със закон, като нещо добро. Това не отговаря на моралните критерии, по които тези режими са осъдени, посочи професорът.

Евелина Келбечева посочи, че в часовете по история учителят също може да се направи провокация с учениците - и в добрия, и в лошия смисъл. Вярвам в българските учители и смятам, че щом те имат в ръцете си нова, съвременна българска историография, те няма да се откажат да я преподават на своите ученици

Това не е политическа вълна, а е породено от анализа на учебника по история за 10 клас, подчерта проф. Келбечева.

Цялото интервю на Антония Попова с проф. Евелина Келбечева е в прикачения файл. 

Още от категорията

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44

В Италия хората вярват на лекарите и спазват мерките

От Рим разговор в програма "Точно днес" с медицинската сестра от Велинград   Ани Гугалова , която разказва за Ковид-мерките и обществените настроения в Италия. Тя сподели, че вчера починалите от Ковид -19 са били 800 души, което никак не е малко.  "Мерките са доста строги, от днес, 27 ноември има нов декрет, има също така вечерен час - от 22 часа..

публикувано на 27.11.20 в 09:56

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07