Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ненормално е след 30 години още да се чудим за комунизма

Снимка: 168 Часа, архив

Скандалът за включването на тоталитарния режим в учебниците по история не е от вчера. Ненормално е 30 години след падането на Берлинската стена и унищожаването на диктатурите в Източна Европа ние да се чудим какъв е бил комунистическият режим като идеология, практика и дълбоки последствия за обществото, които тегнат над нас и днес

Това коментира пред Радио Пловдив проф. Евелина Келбечева, преподавател в Американския колеж в Благоевград и един от инициаторите на промените  учебните планове. 

Инициативата за радикална промяна на програмата по история започна още през 2014 г. с петиция, която подписахме в нашия университет. Трима президенти я подписаха, без Първанов. Тогава започна общественият дебат как младите хора трябва да учат този абсолютно непознат за тях исторически период за България, посочи проф. Келбечева.

Тази година новите учебници, като фактология и внушение, има голяма разлика в тях и в един от тях - този на "Булвест", не отговаря на критериите за съвременно отразяване на комунистическия режим. Изключително манипулативно са подбрани фактите, които представят комунизма, който е осъден със закон, като нещо добро. Това не отговаря на моралните критерии, по които тези режими са осъдени, посочи професорът.

Евелина Келбечева посочи, че в часовете по история учителят също може да се направи провокация с учениците - и в добрия, и в лошия смисъл. Вярвам в българските учители и смятам, че щом те имат в ръцете си нова, съвременна българска историография, те няма да се откажат да я преподават на своите ученици

Това не е политическа вълна, а е породено от анализа на учебника по история за 10 клас, подчерта проф. Келбечева.

Цялото интервю на Антония Попова с проф. Евелина Келбечева е в прикачения файл. 

Още от категорията

Необходими са данъчни стимули за бизнеса и потреблението

Бюджетът на 2021 ще бъде бюджет на трудна година, в която обаче се залага да започне възстановяване на БВП на положителна територия, прогнозира икономическият анализатор и член на Стратегическия съвет на президента Румен гълъбинов..  Според него за цялата следваща година едва ли ще стигнат нивата от времето преди кризата, но надеждата, е че че..

публикувано на 22.10.20 в 15:48

Включването на специалистите в Covid-отделенията е под условия

Здравният министър проф. Костадин Ангелов отправи призив към специалистите в доболничната помощ и студентите по медицина да помогнат на колегите си, които работят в Ковид-отделенията. Ръстът на пациентите с коронавирус, големият брой на заразените лекари и изтощението им налага търсенето на медици на първа линия.  В интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 22.10.20 в 15:38

В Закона за агрохранителната верига има абсурди

Приключи общественото обсъждане по проекта на наредба на новия Закон за агрохранителната верига. По време на обсъждането в Министерството на земеделието, производителите на мед и пчелни продукти задават въпроси и търсят аргументи за някои текстове, но не получават отговор. Странно е ограничаването на преките продажби на мед в области, които..

публикувано на 22.10.20 в 13:09

Протестът на автоинструкторите се отменя, започват разговори

Днес пловдивските автоинструктори няма да отпътуват за София, тъй като протестът се отменя. Късно снощи е станало ясно, че министърът на транспорта Росен Желязков е готов на разговори с организациите, в които ченуват собственици на автошколи и автоинструктори. Инж. Тодор Митев обясни, че има абсурдни и безмислени текстове в Наредба 37 и 41...

публикувано на 22.10.20 в 11:41

Миенето на ръцете и дистанцията са на първо място

Кардиологът проф. д-р Младен Григоров заяви в ефира на Радио Пловдив, че е странно 30 % от хората да твърдят, че няма Ковид-19. Той е убеден, че вирусът е факт, но за съжаление няма лекарство и ваксина. Тук са на ход фармацевтичните гиганти, които ще генерират огромни печалби, затова конкуренцията е толкова голяма. Друг е въпросът: как, къде и..

публикувано на 22.10.20 в 10:59