Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще работя за Радиото и хората, работещи в Радиото

Светослав Костов
Снимка: Ани Петрова

Думите са на новия директор на БНР Светослав Костов, който бе избран днес след явно гласуване на петимата членове на Съвета за електронни медии. 

За  Светослав Костов, досегашен директор на Радио София, гласуваха председателят на СЕМ София Владимирова, Розита Еленова и Бетина Жотева. 

В  първото си интервю за Радио Пловдив новият директор подчерта, че всички промени, които ще се случат в обществената медия, ще  станат единствено и само с хората, работещи в Радиото, и с тяхното желание.

Наистина продължавам да твърдя, че по начина, по който Радиото изглежда в момента, има няколко години живот. В това изключително забързано ежедневие всички потребители, защото не мога да кажа само слушатели, които научават новините на БНР, ги научават и чрез сайтовете, които поддържаме, чрез профилите ни в социалните мрежи. Хората свикнаха вече да получават изключително синтезирано  и бързо информацията, която ги интересува. Ние трябва  да им дадем възможността в различните ни платформи да научават новините или нещата, които ги интересуват. Почитателите на новините ще имат възможност да слушат повече новини, тези на музиката ще имат възможност да избират различните музикални формати и канали. Мисля, че много неща могат да се променят, но пак единствено с условието, че всички в Радиото искаме заедно да ги променим.

Новият генерален директор е категоричен, че Радиото трябва да отговори на взискателната аудитория. 

Хората ще разчитат на стойностния продукт, който ще създават журналистите, които работят в БНР. След 3 години програмите на БНР ги виждам различни и по-динамични, допълни генералният директор. 

Относно бюджета на обществената медия и дали парите са достатъчно, за да се направи реформа и Радиото  да се развива, Костов отговори:

И да, и не! При една добра финансова организация и добра финансова дисциплина, при премахването на различните дейности, които се дублират, мисля, че е достатъчен. Ако се покаже една  финансова стабилност, едни  добри финансови правила и всички виждат, че те се спазват, аз лично разчитам на едни бъдещи разговори с хората, от които зависи допълнително финансиране  и  можем да водим един позитивен  диалог.

Светослав Костов е магистър по "Български език и френски език" от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", има специализация по журналистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподавател е в Майсторския клас по радиожурналистика в БНР. Преподавател по "Радиожурналистика" и "Спортен коментар" в НСА "В. Левски".

Професионалната кариера на Костов започва като репортер във в. "Пловдивски новини" през 1995 г. В радио "Веселина" (Пловдив) ръководи екип "Спорт". От 1998 г. работи в системата на БНР – първо в Радио Пловдив, после в програма "Хоризонт" – репортер, редактор новини, коментатор, водещ на актуални и на развлекателни предавания. С неговия глас слушателите свързват предаванията "Хора, пътища, автомобили" и "Спорт и музика". Бил е продуцент на "Актуални предавания и спорт" в програма "Хоризонт". 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49