Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Настояваме за нови формати на изпитите в 4, 7 и 10 клас и за ДЗИ

Уменията на учениците да излязат на преден план в средното образование

Диян Стаматов
Снимка: БГНЕС

Училищните директори искат нови изпити в средното образование. По темата говорим с Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. Коментар и за клипа с агресия от ученик към учител от пловдивското училище "Паисий Хилендарски".

Цялостна промяна във формата, съдържанието и организацията на изпитите в системата на образованието е едно от решенията от заседанието на управителния съвет на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. Предложенията да бъдат спешно предоставени на вниманието на МОН. 

Въвеждане на втора матура по предмет по избор в 7-и клас вместо сегашния изпит по математика. Това например е едно от  предложенията, които ще изпратят работодателите в образованието до просветното министерство. 

Директорите пишат: Всички изпити да бъдат максимално обвързани с необходимите за днешните ученици умения. Провеждането им да бъде концентрирано максимално в края на учебната година. Предлагаме цялостна актуализация на организацията на изпитите и всичко свързано с промени в съответните наредби. 

Апелираме промените да бъдат заложени още в следващата учебна година - когато има учебен процес за 4 клас вече до 15.06., както и четири нови изпити в 10 клас.

На заседанието бе взето решение за провеждане на национална работна среща на директорите от съюза на работодателите, на тема “Всичко преди старта на учебната година” на 2.09. в София.

Още от категорията

Задълбочава се недоверието към политиците и институциите

Задълбочаваща се криза на доверието към институции, политически лидери и партии е основният извод на р егулярния мониторинг на обществените нагласи на Алфа Рисърч е проведен в периода 22-30 ноември 2023г. сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1000 респонденти, анкетирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю..

обновено на 05.12.23 в 16:05

Разговорът за Шенген с Австрия и с Нидерландия е различен

Аргументите на България и Румъния за членство в Шенген към Австрия и Нидерландия трябва да са различни, каза евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк, който вчера участваше в протест във Виена срещу ветото й, а днес пътува за Хага за разговори с политически лидери.  Според него Австрия, която на последната среща наложи вето и на София и на..

публикувано на 05.12.23 в 14:13

Ден на доброволеца в сърцето на КЦМ

ХОЛДИНГ КЦМ 2000 отбелязва Международния ден на доброволеца с 4 инициативи по програмата „КЦМ Благодетел“ и Благотворителен Коледен базар. Инициативи са изпълнени с доброволния труд на работещи в Холдинга и подкрепени финансово от КЦМ . Проектът с най-много дейности през изминаващата година е този за преобразяване двора на Звено „Майка..

публикувано на 05.12.23 в 09:58

"Дигиталната раница" помага на учениците лесно да усвоят знания

Темата за платформата "Дигитална раница" коментираме с  Вихра Ерамян , директор на ЕГ "Иван Вазов". Първото училище, което у нас приложи модела едно към едно при обучението в час. Новата електронна образователната платформа на Министерството на образованието и науката "Дигитална раница" предоставя близо 30 000 безплатни ресурси за учениците и..

публикувано на 05.12.23 в 08:57

Пловдив отбелязва с конференция Деня на доброволеца

С конференцията “Цветовете на доброволчеството“  Асоциация „Голям брат, голяма сестра - България“ отбелязва Международния ден на доброволеца в Пловдив. Форумът поставя акцент върху извършеното национално представително проучване за нагласите към доброволчеството в България, което протече в две фази – организиране на фокус групи в страната и..

публикувано на 05.12.23 в 07:21