Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Настояваме за нови формати на изпитите в 4, 7 и 10 клас и за ДЗИ

Уменията на учениците да излязат на преден план в средното образование

Диян Стаматов
Снимка: БГНЕС

Училищните директори искат нови изпити в средното образование. По темата говорим с Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. Коментар и за клипа с агресия от ученик към учител от пловдивското училище "Паисий Хилендарски".

Цялостна промяна във формата, съдържанието и организацията на изпитите в системата на образованието е едно от решенията от заседанието на управителния съвет на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. Предложенията да бъдат спешно предоставени на вниманието на МОН. 

Въвеждане на втора матура по предмет по избор в 7-и клас вместо сегашния изпит по математика. Това например е едно от  предложенията, които ще изпратят работодателите в образованието до просветното министерство. 

Директорите пишат: Всички изпити да бъдат максимално обвързани с необходимите за днешните ученици умения. Провеждането им да бъде концентрирано максимално в края на учебната година. Предлагаме цялостна актуализация на организацията на изпитите и всичко свързано с промени в съответните наредби. 

Апелираме промените да бъдат заложени още в следващата учебна година - когато има учебен процес за 4 клас вече до 15.06., както и четири нови изпити в 10 клас.

На заседанието бе взето решение за провеждане на национална работна среща на директорите от съюза на работодателите, на тема “Всичко преди старта на учебната година” на 2.09. в София.

Още от категорията
Георги Киряков

Тежка законодателна работа чака новото НС

Според политолога Георги Киряков избирането  на председател на НС и  приемането на  бюджета на държавата за следващата година са едни от най-важните задачи пред новите депутати. В интервю за програма "Точно днес" той коментира политическата ситуация и старта на новият парламент, както  и какви са шансовете за ново правителство. Той е..

публикувано на 02.12.21 в 16:10
Георги Ганев

По-добре 30 лв. към пенсиите за година, вместо 60 лв. за половин

В бюджета за 2022-ра година ще бъде заложен дефицит от 2,9 % от брутния вътрешен продукт обяви днес  служебният министър на финансите Валери Белчев.  Заложени са 4 на сто инфлация,  минимална песния от 370 лв  и минимална работна заплата от  710 лева.  Яснота по въпроса с дефицита имаше тази сутрин, но тук не става въпрос за проектобюджет, а..

публикувано на 02.12.21 в 15:50

Битката с вируса няма да е нито кратка, нито лека

Новият вариант  на коронавируса - омикрон, все още е категорично извън страната ни, но с много неизвестни, свързани с високия потенциал за разпространението му и с неяснотите около клиничната картина на заразата. Разговаряме с проф. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология към БАН. "Това, което ни кара да се тревожим, е че той..

публикувано на 02.12.21 в 11:20

Управлението на България е въпрос на добра подялба

„Първите два неуспешни опита за съставяне на правителство бяха заради ИТН. По тяхна воля сега ще се състави правителство“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив журналистът Емил Спахийски . „Нищо по-различно няма от предишните 2 избора. Разликата е, че вместо ИБГНИ имаме Възраждане, но за сметка на това останалите..

публикувано на 02.12.21 в 11:02

Прекрасният нов свят няма да дойде със стари средства

"Сега става дума за глобални промени и тенденции, които засягат и българската икономика. Но тъй като тя е много по-слаба от развитите европейски страни, у нас по причина, че сме много отворена икономика и тук е дошъл много чужд капитал, а българският е изчезнал от България,  ветровете естествено ще брулят повече и ще дадем повече жертви". Това заяви..

публикувано на 02.12.21 в 10:54
Подкасти от БНР