Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С подписка от над 400 души искат Eскендерови вън от Розино

Оглавих подписката, защото искаме мир и свобода, селото ни да е свободно, заяви Ани Караджова, председател на Инициативния комитет за изселването от Розино на една от двете враждуващи ромски фамилии – Eскендерови. 

Тя уточни, че и в момента селото се пази от жандармерия, но никой не е спокоен, защото от представителите на фамилия Ескендерови заплашват населението. Караджова  отрече да е представител на една от двете фамилии.

21-годишната Ани е образователен медиатор със средно образование. По думите й, в подписката вече има около 400 подписа, защото желанието на хората е фамилия Ескендерови да бъде изселена.

Подписката е адресирана до кмета на Розино Ангел Шаламанов, до кмета на Карлово Емил Кабаиванов, до пловдивския областен управител Здравко Димитров, до директора на ОД на МВР в Пловдив старши комисар Атанас Илков. 

По думите на Караджова, искането за изселване на цялата фамилия е напълно законно, всички настояват за това, но не всички са подписали, защото се страхуват.

Не смятам, че това е дискриминация, цялото село е против тях и хората се страхуват. Когато им кажа за подписката, те отговарят, че биха искали да я подкрепят, но ги е страх от отмъщение.

Срокът за внасяне на подписката е до 14 юли, а след това ще я внесем  в кметството и ще настояваме за справедливост, каквато иска цялото село. 

Подписката отразява съществуващ проблем, който не е от днес и не е само в Розино. Бяхме свидетели и на случилото се в Кърнаре, Слатина, Христо Даново, Баня, т.е. на местата, където има квартали и махали с ромско население, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Той подчерта, че проблемите не са свързани само с градоустройствени проблеми, а  и  с битова престъпност, управление на автомобили без книжка, шофиране на неизправни автомобили, каруци, носене на хладно оръже – всичко, което е свързано с неспазване на законите в Република България.

 Тази подписка е само върхът на айсберга след неглижиране на проблема 25 години.С решението за едно пламнало огнище не може да се реши стар проблем, превърнал се вече в национален и системен.

Във всеки етнос, както и в ромския, има хора, които спазват законите и на които децата им учат и си плащат данъците. Те искат да живеят нормално, но това става  не само с полиция, но и с правила, за да има сигурност за тях и за децата им. Затова на повече места трябва да има разкрити полицейски участъци, по-малко цивилни в МВР и повече униформени. Бюджетът на МВР да отива за неговата основна дейност и да се освободят от дейности, които могат да ги аутсорсват.  Полицейските служители трябва всеки ден да ги виждаме на терен.

Така проблемите няма да бъдат решени, но ще има напредък в решаването на проблема. Сега, докато чакаме разкриване на полицейски участък, вече имаме одобрени приемни в Баня и в Розино.

Истинското решение ще бъде обаче да има разкрит полицейски участък за население, сред което около 3000 са роми.

Д-р Кабаиванов пое ангажимент да запознае с проблема директора на ОД на МВР в Пловдив и началника на РУП - Карлово  и след разговор при областния управител, да бъдат взети мерки за решение като резултат от внесената подписка.

 Някои институции може да не са съгласни с това, но ако държавата не ни помогне с експертен и финансов потенциал да решим проблема в рамките на 6-7 години и не затегнем дисциплината,  проблемът ще продължава да ескалира.

Общините трябва да са нетърпими към незаконното строителство, училищата – към бягствата от училище. Ако не реагираме на финалната права, ще изпуснем всички възможности за реакция и може да се стигне до гражданско неподчинение. Не ми се иска да стигаме дотам.

Като кмет аз съм избран да защитавам интереса на местната общност и ще постъпя така, както ми вменяват законът и интересите на обществото.

Интервютата - звуковите файлове!Още от категорията

Антон Баев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и писател Антон Баев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е главен редактор и собственик на сайта Plovdiv-online, а също и председател на Дружеството на пловдивските писатели. В началото на годината Антон Баев издаде първи български роман за карантината - „Спас Господов в страната на амазонките“. Казва, че всеки ден е..

обновено на 16.04.21 в 17:26

ОбС смени управителя на Онкологичния център в Пловдив

С 34 гласа за, 10 против и  4 въздържали се Пловдивският общински съвет прие прредложението за смяна на управителя на Комплексния онкологичен център в Пловдив.  След продължителни дебати, по време на които групите на БСП и Демократична България заявиха, че ще гласуват против предложената от Кауза Пловдив смяна, мнозинството реши временно..

обновено на 16.04.21 в 17:25

Партиите на протеста правят в НС това, за което са избрани

Партиите на протеста, които са представени в 45 НС започват нещата, за които бяха избрани. И едно от тях е ревизията на правителството на Борисов, но не само на него, а и на всички управлявали в последните 10 години, каза в интервю  за Радио Пловдив политологът Петър Чолаков. „Реваншизмът крие опасност, но българското общество изказа сериозни..

публикувано на 16.04.21 в 14:51

Българският щам на COVID-19 се проучва, третата вълна е в пика си

Имунологът д-р Цветелина Великова не определя като  изненада съобщението на PFIZER, че най- вероятно ще е нужно поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19, както и необходимостта от реимунизации всяка година.  "Това се говореше още в началото на пандемията, тъй като вирусът е странен и изменчив, потиска имунната система, като имунитетът..

публикувано на 16.04.21 в 14:12

T MARKET България увеличи пазарния си дял с ръст на приходите от 22,2%

През 2020 г. MAXIMA GRUPĖ продължи да се разширява извън Прибалтика и успя да увеличи пазарния си дял в България и Полша със значителен ръст на приходите съответно от 22,2% и 13,7% като същевременно запази силни показатели на ефективност на приходите „LFL“ (при непроменена база от магазини) от 5,6% в България и 4,9% в Полша. „2020 г. бе..

публикувано на 16.04.21 в 10:47