Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Покупката на F16 е началото на трансформацията в БА

Трябва да поздравим вскички, които работиха за този успех за страната сле няколко неуспешни опита да придобием нов боен самалет  - каза в коментар на одобрения от правителството договор за закупуване на американските изтребели Велизар Шаламанов. 

Той е военен експерт, бивш министър и зам. - министър на МО, директор на  Института по инфермационни и комуникационни технологии на БАН и председател на борда на директорите  Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Според него това не е просто сделка, а начало на трансформация на въоръжените ни сили. 

Това е най- доброто решение в технологичен план, защото електрониката на Ф-16 Блок 70 е на нивото на Ф-35. При това придобиваме самолетите в стратегическо партньорство със САЩ, а условията отразяват опита  за максимално използване на самолета,  включително с подготовка на пилоти и инженери, развитие на инфраструктура, въоръжение и цяластна интеграция в системата за отбрана.

Летище "Граф Игнатиево" ще бъде "домакин" на това високитехнологично обурудване. Самото то ще бъде допълнитерно оборудвано, ще се изгради инфраструктура, обучение на екипа и т.н. В бъдеще можем да мислим и за многонацианално формирование на ВВС, което да е в България, прогнозира Шаламанов. Подобна инвестиция отваря огромен пазар за различни производства, услуги и образователни структури.

Поне 15 милиарда лв. е цената на цялостното превъоръжаване на БА и трябва да сме готови за него, ащи повече, че имаме изоставане от 15 години. 

Политическият избор е направен отдавна, в избора на изтребител водещ е практичният подход, така Велизар Шаламанов коментира и репликите на държавния глава Румен Радев по темата.

Договорът има нужда от подкрепа и консеснсус в парламента не само заради тази сделка, но и за цялостното превъоръжаване, което предстои. 

Още от категорията

Очаквам повече ваксинирани през есента

„Общопрактикуващите лекари в Пловдив са готови да посрещнат четвъртата вълна на Ковид-пандемията. Имаме  разработени протоколи, опит от предишните вълни, готовност да правим имунизации. За болните обаче все още няма лекарства и можем само да ги наблюдаваме, за да преценим кога се нуждае от кислородно лечение, за да го насочим  към болница и..

публикувано на 02.08.21 в 10:28

Еуфорията след изборите е рискована за властта

От „черната кутия“ за идеи на ИТН извън институционалната политика, според ДБ, до „възмездието като топприоритет“ за хората на Слави Трифонов, през отказа на ИБГНИ за „подкрепа на празен лист“  до убеждението на БСП, че без осъзнаване необходимостта от рамото на столетницата, Правителство не може да има. Ще успеят ли политиците  да сглобят..

публикувано на 02.08.21 в 09:06

Законът не е добър, ако не решава проблемите на хората

„Държавата трябва да поеме своята отговорност и да осигури на българските граждани минимално необходимото за качеството им на живот през 21 век. Очаквам дългосрочни мерки, защото оперативните програми, планът за възстановяване  и устойчивост, държавният бюджет и другите източници на финансиране са за това – да се подобрява качеството на..

публикувано на 02.08.21 в 08:52

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00