Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Покупката на F16 е началото на трансформацията в БА

Трябва да поздравим вскички, които работиха за този успех за страната сле няколко неуспешни опита да придобием нов боен самалет  - каза в коментар на одобрения от правителството договор за закупуване на американските изтребели Велизар Шаламанов. 

Той е военен експерт, бивш министър и зам. - министър на МО, директор на  Института по инфермационни и комуникационни технологии на БАН и председател на борда на директорите  Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Според него това не е просто сделка, а начало на трансформация на въоръжените ни сили. 

Това е най- доброто решение в технологичен план, защото електрониката на Ф-16 Блок 70 е на нивото на Ф-35. При това придобиваме самолетите в стратегическо партньорство със САЩ, а условията отразяват опита  за максимално използване на самолета,  включително с подготовка на пилоти и инженери, развитие на инфраструктура, въоръжение и цяластна интеграция в системата за отбрана.

Летище "Граф Игнатиево" ще бъде "домакин" на това високитехнологично обурудване. Самото то ще бъде допълнитерно оборудвано, ще се изгради инфраструктура, обучение на екипа и т.н. В бъдеще можем да мислим и за многонацианално формирование на ВВС, което да е в България, прогнозира Шаламанов. Подобна инвестиция отваря огромен пазар за различни производства, услуги и образователни структури.

Поне 15 милиарда лв. е цената на цялостното превъоръжаване на БА и трябва да сме готови за него, ащи повече, че имаме изоставане от 15 години. 

Политическият избор е направен отдавна, в избора на изтребител водещ е практичният подход, така Велизар Шаламанов коментира и репликите на държавния глава Румен Радев по темата.

Договорът има нужда от подкрепа и консеснсус в парламента не само заради тази сделка, но и за цялостното превъоръжаване, което предстои. 

Още от категорията

Милиарди евро за земеделие, опазващо природата и климата

„Зелената архитектура“ в земеделието е основното направление на Общата селскостопанска политика на Европа за периода 2021 – 2027 година . Целта е приспособяване към промените в климата и опазване на околната среда. Все още обаче не се знае как ще изглежда „позеленяването“ в отделните направления и какво ще бъде дофинансирането за..

обновено на 20.02.20 в 16:23

Сметището в Цалапица е екобомба със закъснител

Темата за управление на отпадъците застигна и кмета на Пловдив Здравко Димитров. Общината беше глобена 200 000 лева, защото не е събрала таксите за сметището в Цалапица от общините Родопи, Стамболийски и Кричим. Още през 2017 г. експерти предупреждават, че сметището в Цалапица е изчерпало капацитета си. Към днешна дата рекултивацията все..

публикувано на 20.02.20 в 16:16

Премиерът изпрати лош сигнал към партньорите за еврото

 Изказването на премиера е крачка встрани спрямо разбирането за еврото, заяви икономическият анализатор  Илиян Василев по повод  изказването на Борисов, че ще влезем  в еврозоната само при пълен консенсус. Той подчерта, че от неговите думи зависи как всеки може да прогнозира бъдещето си. При сегашната перспектива, че страната има цел..

публикувано на 20.02.20 в 15:57
Мариана Костадинова - мениджър

Важна е каузата на Комплекса за ранно детско развитие

Фондация „За нашите деца“ започва кампания за привличане на обществена подкрепа за създаването на Комплекс за ранно детско развитие в сградата на бившия дом за деца, лишени от родителски грижи „Рада Киркович“ в Пловдив. Мариана Костадинова, мениджър „Социални и интегрирани услуги“ в пловдивския клон на организацията обяснява: В този..

публикувано на 20.02.20 в 14:33
Помощното училище

Асеновград очаква пари от МК за реставрация на знакови училища

Община Асеновград кандидатства пред Министерството на културата за средства за реставрация на Караалановото училище и сградата на бившето помощно училище "Св. Архангел Михаил" в града. И двете емблематични сгради, които са паметници на културата имат нужда от спешно укрепване и реновиране. За Караалановото училище общината има готов проект, който..

публикувано на 20.02.20 в 12:30