Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От Леонардо до изтребителите „Точно днес“

Ако ренесансовият гений Леонардо да Винчи беше наш съвременник, какво ли би създал днес, след като 500 години след кончината му, неговите изобретения и творби респектират и възхищават...

Почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо представя изложба за Леонардо да Винчи в Народна библиотека „Иван Вазов“, организирана от  Италианския културен институт.  В експозицията са включени  най-известните произведения на Леонардо  от  живописта до архитектурата, инженерните науки, ботаниката, анатомията и музиката.

В Пловдив днес 105 години навършва пчеларят Александър Николов. Без специални диети и рецепти, със спокоен и ведър дух, всяка сутрин на разходка и закуска с мед, ябълка и орехи,  с основен принцип: да бъдеш честен към себе си и към другите !  – чуйте го в интервюто на Нели Бистрашка.

Броим изтребителите. Които очакваме. Американските   F-16 Blok 70.  Колко  на брой и с какви точно параметри ще бъдат, как ще ги плащаме и на каква цена. Има подписани договори, но предстоят парламентарни  ратификации  на сделката, както и още уточнения и  въпроси. Коментарите са противорчиви, дали американските  самолети F-16 са  най-доброто поколение авиационна техника подходяща за България, или компромиси при договарянето  ги свеждат до "скъпи играчки за авиошоу". Коментар на Ангел Найденов  бивш министър на отбраната.

В зона Култура  - академик Пламен Карталов. Той режисира  на Античния театър една от най-обичаните опери на Верди - "Риголето" от проекта "OPERA OPEN".  Епохата на Ренесанса в спектакъла  на маестро Карталов е  с ярки препратки къв съвременността.

„Точно днес“. 12 юли петък. От 7 до 9.30


Още от категорията

Хляб и...тичане във „Вход свободен“

Според решение на ООН, 5-ти юни е и световен ден на околната среда, който се отбелзва от 1973 година. Така, че пазим околната среда и опознаваме традициите. С Ангел Ангелов от фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България“, говорим за семеен уикенд в Музея на хляба в Копривщица, който отвори врати..

обновено на 05.06.20 в 09:32

"Точно днес" - петъчно търсим новото!

Бавно и методично напредваме към новата нормалност, която наложи коронавирусната епидемия. На дистанция от три месеца, за лечението на болните в Инфекциозна клиника, за мащабите и резултатите на битката с Ковид-19 говорим с проф. д-р Марияна Стойчева , от Катедрата по инфекциозни болести и паразитология на Медицински университет - Пловдив, тя е от..

публикувано на 04.06.20 в 16:32

"Ден след ден" към актуалното на 4 юни

На 15 юни отпадат всички ограничения, свързани с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно на днешния, последен брифинг на Националния оперативен щаб. След близо 3 месеца живот в извънредно положение по време на пандемия, как се отрази това на хората с хронични заболявания? Темата ще коментираме с Пенка Георгиева , председател на..

публикувано на 04.06.20 в 14:23

В "Звукът на киното" ще лудеем с "Телма и Луиз"

Саундтракът на приключението „Телма и Луиз“ ще ви предложим тази събота и неделя в "Звукът на киното". За познавачите това означава неповторимият музикален подпис на  Ханс Цимер.  Слред изпълнителите на песните във филма са Глен Фрий, Тони Чилдс,Грейсън Хю и Би Би Кинг. Иначе в лентата на звездата Ридли Скот има само звезди - Сюзан Сарандън, Джина..

обновено на 04.06.20 в 13:55

"Вход свободен" - жажда за лято

Лятнана ваканция за най-малките вече е факт и са на лице и списъците с книги, които децата трябва да прочетат през лятото. За това ще обърнем внимание на ползите от четенето.  Ще направим и летен списък с нещата, които задължително трябва да имате за най-горещия сезон.  Днес ще ви срещнем и с психолога Георги Станков. Той ще ни разкаже за тематичната..

обновено на 04.06.20 в 09:27