Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Който е искал, вече си е свалил данните от НАП и ще ги ползва

Информацията, която е изтекла, е огромна - това са няколко гигабайта с данни за около 5 – 6 милиона граждани, някои вече починали, може да има и повтарящи се записи, това все още не се знае, но така или иначе има няколко милиона записа вътре, коментира по повод хакерската атака в НАП адв. Димитър Калдамуков.

По думите му това показва, че един администратор като Националната агенция по приходите може да бъде пробит. 

Ако това е така, това означава, че НАП най-вероятно по никакъв начин не е въвела мерки за защита. Затова нямам обяснение, но се оказва, че системата на един от най-големите колектори на данни в страната е лесно пробиваема. Това е изключително притеснително, защото са излезли данни за дохода, който получават българските граждани, има масиви с данни с имената, ЕГН-тата ни, къде живеем – абсолютно всичко като основни лични данни и това е едната линия на притеснение.

Адв. Калдамуков, който в кариерата си е нагжиран с правилата за защита на личните данни, е убеден, че всички фирми за бързи кредити вече са си източили базата с данни и на тях вече им е много по-лесно да си профилират кредитните истории. Като селектират по-възрастни хора по ЕГН-та, като видят техния доход и веднага ще бъдат обект на техни атаки.

Един ден след като стана ясно, че системата на НАП е пробита и че всъщност това е много лесно да се случи, Линк с всички данни беше публикуван за свободно теглене в интернет.  Гарантирам ви, че този линк са го изтеглили хиляди хора и в момента тези данни, които изтекоха от НАП, се намират в хиляди хора – това са колекторски агенции, това са фирми за бързи кредити, това са изнудвачи, това са социални мрежи. Тази информация е безценна и всяка една компания иска да има.

Искам да обърна внимание на нещо друго – в базата данни, която изтече има папки, които очевидно са правени не във връзка с дейността на НАП, там има папка „съдии”, папка „ГРАО” и изобщо това е информация, която не като данъкоплатци изобщо не подаваме към НАП. Много интересен е въпросът и НАП дължи отговори какво правят тези папки там, кой ги е правил, селектирани данни, които нямат нищо общо с дейността на НАП. 

Не може единственият орган, който е отговорен да следи за защита на нашите лични данни  да няма никаква реакция. Това е абсолютно скандално. И ако не бъде глобена ситуацията ще е още по-трагикомична. Не може председателят на комисията, да обяснява, и то по радиото, че те чакали доклада на НАП, който НАП е длъжен да даден в рамките на 72 ч от разкриване на теча, възразява адвокатът.

Това е смехотворно. Тези хора имат правомощия веднага да започнат дейност пък били направили някаква среща – чудесно, някой да обясни на кои граждани са изтекли данните, някой д обясни какви мерки са взети, а не само да бъдем спокойни, ама никой не го прави това нещо.

Според адв. Калдамуков целите на тази атака могат да бъдат най-различни. 

Абсолютно релевантна за мен е хипотезата, че това е човек, на когото просто му е писнало да обяснява на държавните институции колко са зле и в крайна сметка ги е хакнал. Самочувствието на един хакер веднага се вдига от  една такава атака и който и да е този човек в момента се говори за него една седмица в държавата. Ето, една абсолютна хипотеза защо някой го е направил. Трябва да има и други, но няма какво да ги коментирам.

Хипотезите са много, но въпросът е какво прави нашата мила държава, първо, за да спре теча, дори ние не знаем дали този теч продължава ли да бъде възможен, то и в момента най-вероятно могат да се теглят данни. Разбирате ли? Абсолютно тотална неадекватност на всички нива и това е скандално, имайки предвид, че преди една година комисията направи ен на брой конференции, ен на брой публикации и т. н., как всички институции били готови... Много релевантен въпрос – кой е консултирал НАП за готовността на техните IT системи, колко са платили за тази консултация и ако система излиза толкова уязвима значи те нищо не са направили. 

Като адвокат най-близкото до моя юридически мозък и това, което постоянно получаваме от клиенти е ще има ли колективен иск срещу НАП. Дали ще има или не е въпрос на време и все още проверяваме доколко един такъв иск би бил  успешен, защото в крайна сметка хората очакват да  получат обезщетение за вредите, които са им нанесени. Такива вреди обаче трябва да бъдат доказани, така че ние все още проверяваме тази линия на поведение и ако видим шансове абсолютно няма да се замислим да заведем колективен иск срещу НАП.Още от категорията
Доц. Андрей Чорбанов

Наивно е да се мисли, че може да има ваксина до 3 месеца

Проектът на българския  екип, който разработва ваксина срещу Ковид -19, вече е одобрен, получил е финансиране, в следващите дни предстои подписване на договорите и от понеделник учените започват работа.  Това съобщи в ефира на Радио Пловдив   създателят на проекта доц. Андрей Чорбанов от имунологичния департамент към Института по микробиолгия на..

обновено на 09.04.20 в 17:31

Каузата днес е да запазим живота

Много от празничните ритуали за Великден и Цветница тази година ще бъдат отменени или извършвани по различен в Бачковския манастир.  Каузата днес е да запазим живота, затова всички дейности тази година ще бъдат съобразени с карантината в страната, каза в интервю за Радио Пловдив игумена на Светата обител епископ Сионий. На Цветница няма..

публикувано на 09.04.20 в 17:25

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса.  На Цветница няма да се раздава върба.   На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби..

публикувано на 09.04.20 в 16:01

Католиците в Житница намират опора във вярата

Различна е тази година Страстната седмица за католическата общност в пловдивското село Житница. Заради противоепидемичните мерки вярващите са по домовете си, а литургиите и църковните ритуали се излъчват онлайн. В очакване на Възкресение Христово в неделя, хората в Житница днес си спомнят, че миналата година, преди Великденските празници бяха обзети и..

публикувано на 09.04.20 в 10:57

Кризата с COVID 19 не е здравна, а политическа и икономическа

Здравите, а не болните да бъдат карантирани - няма такъв пример в света през всички тези 2 хиляди години на епидемии!  Така бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в един от най-големите епидемиологични институти във Великобритания, коментира мерките не само в България, а и на много места в ЕС и света, хората да..

публикувано на 08.04.20 в 17:08