Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституцията не повелява сътрудничество между властите


Не бих говорил за критики, говоря за много сериозни опасения, че устоите на демокрацията, демократичните принципи в България са заплашени, при това заплашени с едно директно вербализирано послание от страна на човек, който само след няколко месеца ще бъде човекът с най-много власт в България, човек, който показа, че не защитава конституционните принципи на разделение на властите, презумпцията за невиновност и върховенството на правото. 

Това заяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Михаил Екимджиев за номинирането на сегашния заместник - главен прокурор Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров.

За сметка на всичко това видяхме един човек, който с непосилна лекота ни каза как оттук - нататък ще важат неговите правила, неговите субкултурни представи за законност. Той например каза, че не е толкова важно разделението на властите.

На въпрос дали репликата на Гешев не е прочетена наполовина Екимджиев коментира, че Конституцията повелява разделение на властите, но не повелява сътрудничество между властите особено между съдебната власт и изпълнителната власт. 

Влизаме в много дълбоки юридически води, но най-общо това, което може да се каже е, че съдебната власт, особено съдиите са относително най-автономни в рамките на цялата държава като институции, като отделна власт, за да могат да пазят нас, гражданите, тогава, когато по някакви съображения било популистки, било частно партийни, било бизнес интереси  изпълнителната власт, нашите министри, нашите депутати започват да действат срещу конституцията и срещу нашите права. 

Тогава магистратите, съдиите, прокурорите  са в съдебната власт трябва да защитават върховенството на правото и нашите права, а не да си сътрудничат с тези, които нарушават законите и Конституцията. Това или не се разбира от г-н Гешев или той още отсега казва: аз ще нарушавам Конституцията, мен не ми пука за правата на гражданите, за мене е важно да съм добре с Бойко Борисов, примерно,  и със силните на деня, които очевидно го лансират, а пък гражданите да му мислят – какво значи там някакъв си  гражданин, след като другото нещо скандално каза Гешев е, че неговата работа е да арестува.

Според правозащитника смисълът на институциите е не да се държат и да говорят като мутри и да отправят такъв тип послания, които да плашат хората и да създават впечатлението, че тези крехки демократични достижения просто ще бъдат занулени. 


Защото разбиранията на един учил - недоучил юрист за право са такива. И затова сме възмутени и притеснени за правата на гражданите, тъй като адвокатите са пазителите на демокрацията. Тяхната работа не е да пазят престъпниците, а да пречат на държавата тогава, когато иска да произведе от невинни хора престъпници.

По повод изтеклите от НАП лични данни на милиони българи Михаил Екимджиев посъветва всеки гражданин  да положи разумни усилия и да потърси правата си и обезщетение. 

Каква е ситуацията? Ние сме принудени от държавата да им предоставим, на същата държава,  тези наши лични данни, за да ги обработва. За сметка на това държавата по силата на законите е длъжна да положи всички разумни усилия да съхранява тези данни. Нищо не разбирам от информационни технологии, но има много мнения, че системата на НАП е била много лесна за пробиване. Ако това е така, ако това е така всеки гражданин може да търси обезщетение за самия стрес, притеснение, страх, че с личните му данни може да бъде злоупотребено. 

Твърденията, че искове могат да бъдат предявени само при реална злоупотреба с изтеклите лични данни, адвокатът определи като опорни точки. 

Да, тогава  исковете могат да бъдат на много по-висока цена, тогава могат да бъдат репарирани всички морални и имуществени вреди. Ако се продаде ваш имот с личните ви данни, но последици за всеки нормален човек, за всеки цивилизован европейски гражданин е този страх, този стрес,  тези притеснения, които ни причиняват институциите с безхаберието си. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59