Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата "Света Параскева" има патронен празник

Пловдивската църква „Света Параскева“ посреща патронния си празник днес.  

Празничната литургия ще бъде водена от предстоятеля на храма иконом Емил Паралингов. 

Разположена в скалите от южната страна на Стария град,  в сегашния си вид църквата е построена през 1836 г. Носи името на Св. Параскева, което е равнозначно на света Петка Римлянка. 

След продължително затваряне през 70-те години на миналия век, храмът отново е действащ от декември 2007г.  

Една от най-големите забележителности са иконите. Осемте икони от царския ред на иконостаса са дело на Захарий Зограф, а трите реда малки икони над тях са на зографи от Одринската зографска школа, чийто най-известен представител е Никола Одринчанин. 

Уникален е и архиерейският трон с инкрустация на седеф и слонова кост..

Св. Параскева /Петка е особено обичана и почитана светица в много поместни църкви. На нея са посветени и много храмове. 

Преподобномъченицата Параскева Римлянка  е живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена  с меч след жестоки и дълги мъчения, св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата. Мощите й по-късно били пренесени в Цариград.

Преподобната Параскева (Петка) Епиватска Българска, живяла в X-XI век (чествана на 14 октомври)  била родом от Епиват (Тракия) от родители българи. Животът й и посмъртните чудеса вдъхновено е описал св. патриарх Евтимий. От 1238 г. до падането  под турско робство светите й мощи църква почивали в църквата "Св. Петка Търновска" във Велико Търново. След вековни странствания те били положени през 1641 г. в катедралата в Яш (Северна Румъния) - място на поклонници от цял свят.

Великомъченицата Параскева Иконийска (28 октомври), родом от Икония (Мала Азия), отдала живота си на милосърдие и проповед, посечена след много мъчения също с меч по време на гонителя Диоклетиан през 303 година.

 Църквата „Св.Параскева“  в Пловдив е построена през 1836г. с  ктиторството на богатия пловдивски чорбаджия хаджи Вълко Чалъков–Големия и  с дарения на местните българи и гърци, с помощ и от Пловдивска митрополи и Бачковски манастир. Първоначално храмът е  посветен на света Петка Епиватска, особено почитана от българите. След края на 50-те години на XIX век почитта към света Петка Епиватска се изменя в почит към света преподобнамъченица Параскева /света Петка Римлянка. В началото на 70-те години на ХХ век храмът е  затворен, като това става причина да изпадне постепенно в запустение и забвение. Тази “мерзост на запустението” е прекратена от пловдивския митрополит Николай, с чиято заповед е съставено служебно църковно настоятелство с предстоятел Емил Паралингов. Официалното откриване след приключване на възстановителните работи е на 9 декември 2007 г. В храма е имало и аязмо, известно с това, че водата му лекувала очни болести, щом вярващите се обръщали с гореща молитва към света Параскева. При възможност, може  лековитото аязмо да бъде възстановено, казва иконом Паралингов – най-важна е искрената и чиста молитва, с която се идва в храма. 

Все още някои пловдивчани наричат църквата „Св.Параскева“ с името „Малката“, или „Старата св.Петка“, името Петка в случая, е побългареното на Параскева, поясни още отец Емил.

 Храмът е малък, но силата на светицата е голяма.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа. Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)..

публикувано на 26.07.24 в 15:13

В "Срещите" - за изкуствения интелект и Бог

Ще има ли диалог между Бог и изкуствения интелект?. С Николай Генов, автор на книгата "Виртуалният човек", тръгваме от фантастиката.  Още като тънко ручейче в традиционната литература фантастиката си позволява да отрече онова от Вечните книги: "Каквото е било, е и ще бъде" и да заговори за еволюиращ Бог.  Така ли е наистина?  Слушайте, интересно..

обновено на 26.07.24 в 11:42

Изложба на скулптора Павел Койчев в зала "2019"

Хоризонтално, отвесно, наклонено“ е названието на новата скулптурна провокация от големия български художник Павел Койчев в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. Авторът представя нови голямоформатни скулптури специално за това пространство. Творбите са абстрактни и цветни. Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. Завършил е..

публикувано на 26.07.24 в 07:42

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58