Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път имаме прокурор, кандидат за главен прокурор

Напълно разбираеми са емоционалните реакции, както и политическите, за предстоящия избор на нов главен прокурор, тъй като става дума за една от най-влиятелните институции в съвременната държава. Изборът на главен прокурор винаги е събирал много страсти, коментира в интервю за Радио Пловдив доц. Антоний Гълъбов

Той отличи факта, че за първи път за поста има кандидат от средите на прокуратурата, тъй като досегашните главни прокурори не са влизали в съдебна зала като прокурори. Иван Татарчев бе адвокат, Никола Филчев - професор по право и академичен учен, такъв бе и проф. Борис Велчев, а Сотир Цацаров - съдия по наказателни дела. За първи път има вътрешно съгласие в самата прокурорска колегия по отношение на номинациите, а така не беше по времето, когато бе излъчен Цацаров. Самият факт, че има само 1 кандидат, определя кой ще бъде следващият главен прокурор, обясни Гълъбов

Бе изгубено време за безсмислени консултации, за сметка на смислен дебат за това дали ни е необходим в същия вид мандатът на главния прокурор, който е много дълъг (7-годишен). В началото на промените това бе необходимо, за да се гарантира стабилността на прокуратурата, сега вече не е така, както и част от неговите правомощия вече нямат смисъл, посочи политологът. 

Ако министър Кирилов бе направил алтернативна кандидатура, означава, че зад нея стои правителството, а това носи още критики за намеса на изпълнителната власт в съдебната. Затова разбирам, че последва единното становище на ВСС, каза доц. Гълъбов. 

На протестите има опасения за стила на прокуратурата, която започна да изгражда Иван Гешев - по-твърда и по-активна роля на Спецпрокуратурата. Сред протестиращите има и много мнения, че това би създал сериозни опасения за защита правата на гражданите и риска от целенасочено действие срещу определени хора и среди. Предстои да видим докъде ще се стигне, но да не забравяме, че водеща роля има съдът. Не мисля, че ще се стигне до радикални действия от страна на прокуратурата, допълни доц. Антоний Гълъбов. 

Относно политическите послания на протестиращите - да не забравяме, че предстоят местни избори, които ще са вероятно тежки, с непочтени кампании, посочи политологът. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с доц. Антоний Гълъбов е в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35