Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято е... "Точно днес"

Астролозите напомнят, че до 21 август Венера е в знака Лъв, което означава, че любовта ни води към нови таланти. Суетата и егоизмът могат да бъдат нездравословни. Трябва да правим правилния избор, за да се свържем със себе си и другите по най-добрия начин.

Срещите в ефира на Радио Пловдив ще започнем с коментара на икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Ще говорим за избора на главен прокурор на България, без състезание. Разделени ли са властите, както е написано в конституцията? Може ли бизнесът без политика, и защо политиката подчини бизнеса?  До къде стигна родната икономика и интереса на чуждите инвеститори?

За мерките срещу африканската чума по свинете ще чуете от репортажа на Емил Костов. На съвещание в областна администрация Пловдив стана ясно, че е установено наличие на вируса в месото на две диви прасета. Взето е решение в 20-километровата зона около индустриални свинеферми да бъдат премахнати прасетата в личните стопанства. 

Как се справят в Белозем, където има свинеферма, и каква е превенцията относно заплахата от болестта африкатска чума по свенете, говори  кметът Иван Тачев.

Днес стартира проектът „ Докато тя пее“, който е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Това е музикално пътешествие, което обединява артисти свързани с индишката, фризийската, българската и ромската култура. Ще се проведе отворена дискусия на тема „Силата на жената и нейното място в различните култури“. Участват певиците Луцет ван дер Берг-инициатор на проекта, Мария Пашева и Гинка Цер.

Преди новините в осем, в избрано от „Добро утро, Ден“ е срещата с братята близнаци проф. Мъгърдич Касапян и доц. Крикор Касяпан. Веселина Пеева разговаря с двамата художници-графици за техния ден и правото на избор.

В зона „Култура“ от рубриката „Великите европейци“ на Пламен Асенов ще научите интерести факти за живота на  Аугуста Ада Байрон, дъщеря на великия поет лорд Байрон, наричана чародейката на числата.

Слушайте ни! „Точно днес“ на 31 юли 2019 г. от 7.00 до 9.30.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На слънце и на сянка - "Точно днес"

Вторият ден от седмицата съвпада с втория от горещниците в народния календар от преполовения юли. И на слънце, и на сянка знойното лято ни жили с мечти за прохлада и промени в политическото безвремие - и двете видимо невъзможни точно в този момент.  А ПП-ДБ предлагат и да почакаме още, ако президентът Румен Радев уважи искането.  По пътя към новите..

публикувано на 15.07.24 в 17:40

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05