Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човекът е причина чумата да стигне до Змеица в Родопите

В края на септемви резерватът Кричим ще е достъпен за туристи

| обновено на 09.08.19 в 11:14
инж. Дамян Дамянов

Достъпът до ловно стопанство Кричим се ограничава, за да не се допусне навлизането на африканската чума. В стопанството остават само работниците и служителите, които изпълняват ежедневните си задачи. 

Това заяви пред Радио Пловдив директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов, под чието разпореждане са стопанството и дворъцет в Кричим. Той посочи, че дивите прасета там са само около 20, но мерките са задължителни.

Взети са превантивни мерки още от началото на годината – хората се дезинфекцират с препарати и са предупредени да не изхвърлят или пренасят хранителни отпадъци, съобщи Дамянов.Снимка

Подхранването на дивите прасета е ограничено и се очаква до месец броят им значително да бъде намален. В стопанството няма да влизат ловци, а отстрелът ще бъде направен от служителите в ловния парк. До месец – два прасетата ще бъдат унищожени, а това е и причината да се ограничи достъпът на туристи, посочи Дамян Дамянов.

Той подчерта, че се работи по поетото обещание Ловното стопанство и дворецът Кричим да бъдат отворени за посещение. Очаква се това да стане до края на септември или началото на октомври. Тогава ще отпадне ограничението за достъп, ако успеем да се справим с дивите свине, обясни Дамянов.

В момента се парви ремонт на оранженията, подготвят се и алеите. След изчистването на дивите прасета, стонапството ще бъде отворено.

Дямян Дамянов коментира като обезпокоителен фактът, че в района на доспатското село Змеица са отчетени две положителни проби на диви прасета за африканска чума. Родопската популация на дива свиня е най – чистата в страната, отбеляза Дамянов. По думите му, заразата там означава, че или информацията не е достигнала до хората, или те не са изпълнили мерките за биосигурност.

Такава миграция с толкова километри е нетипична за дивата свиня. Отново говорим за неизпълнени мерки за биосигурност. За да стигне дотам заразата, единствената причина е човекът, категоричен е директорът на Югозападното държавно предприятие.

Той изрази опасение, че заразата може да тръгне на изток – югоизток.Снимка

В интервю за предаването "Точно днес" инж. Генчо Илиев- директор на Национален парк "Централен Балкан" обяви, че на териотрията на парка няма чума по свинете. 

Управата му обаче взема превантивни мерки, особено нужни в разгара на туристическия сезон. 

Обучените са служителите, поставят се и капани за диви свине, тъй като трябва да се намалипопулацията им, организирана е и кампания с информация за заразата, табели обясняват на посетителите как да не допуснат пренасяне.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33