Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При строги мерки заради африканската чума по свинете

Открива се ловът за пернат дивеч

Днес се открива ловът на дребен пернат дивеч. Ловците ще могат да отстрелват пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

И тази година ще важат определените дневни норми за отстрел от един ловец, които са до 15 пъдпъдъка, а за всички останали: гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя. 

Заради усложнената епизоотична обстановка в страната и опасността от разпространение на вируса на африканската чума по свинете, Изпълнителната агенция по горите забранява лова в ловностопанските райони, попадащи в инфектираните зони около обявени случаи на африканска чума по дива свиня

Заради доказаните случаи на диви свине, болни от АЧС, се забранява ловът в 20-километровата зона край доспатското село Змеица и в района над Еко хотел „Здравец“.

От земеделското министерство призовават ловците в края на ловния ден задължително да дезинфекцират обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти не трябва да се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов  няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категорична, че не може при 40-градусовите жеги да се..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Направена е незабавна консултация с д-р Николай Шаранков, специалист по епиграфика,..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово и Куклен.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“ те..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48