Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" - 13 ти, денят и посоките му

Близо 400 кг свинско месо са иззети от търговската  мрежа на Пловдив, като са насочени за унищожаване. Сигнали  за заразени животни в Пловдив и областта на този етап няма, взетите проби, включително и от дивите свине, са отрицателни. В пазарджишките села  протестите срещу ликвидирането на домашните прасета  бяха отменени,а  стопаните изпълнили нареждането за умъртвяване на животните си доброволно, ще получат обезщетения през септември. Областната епизоотична комисия вчера потвърди, че 90 % от прасетата в т.нар. „задни дворове“ са ликвидирани доброволно, а от днес вече  сформираните екипи за проверка  започват инспекции по места.

За начина, по който  новоучредената Национална асоциация за защита на земеделските стопани ще легитимира интересите им в условията на равнопоставеност, ясни правила, диалогичност  и контрол от страна на държавата,  събеседник – Димитър Петков – земеделски производител от Пазарджик  и  участник в учредяването на асоциацията.

Всеки автомобил в България – с технически паспорт, издаден след тежък и обстоен преглед и с подробна информация  за  резултатите от  периодчините прегледи, промените в конструкцията, показанията на километража, претърпените катастрофи и т.н.  За новите правила, такси и глоби, целите на новата паспортизация и парите, които шофьорите и предлагащите услуги в сферата на транспорта и поддръжката му, ще трябва да платят, ако предложеният за обществено обсъждане проектозакон за пътните превозни средства бъде утвърден  – питаме  Магдалена Милтенова -  председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Възпитаникът на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“  Радослав Димитров и единственият българин  със злато от Международната олимпиада по информатика в Баку, е само на 19 години, но има 35 отличия от национални и световни състезания. За осъществените мечти, новите си амбиции  и   емоции талантливият пловдивчанин – Радослав Димитров споделя в първото свое интервю пред Екатерина Костова.

В минутите за култура след 9.00 часа  археологът проф. Николай Овчаров  за най-новите разкрития от пластовете на времето и Перперикон.

А в лятната  селекция на рубриката „Добро утро, ден“ -  хармонично, критично и устойчиво точно днес  - Валя Балканска  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сезони, цели и танци с „Вход свободен“

Заедно сме до 15 часа. Ще си говорим за танци в рубриката „За и против“. За рода и сезоните, разказва Аида Марковска, накратко.  За самоанализа, по отношение постигането на целите, ще ни обясни Милена Милева, учител по йога. Днешният 24 юли е Ден на радостта – радостта от простите неща. Той се отбелязва официално от 1981 година. Честит..

обновено на 24.07.24 в 09:41

"Точно днес" по летните дилеми и проценти

Софийски градски съд определи за нищожно решението, с което Общинският съвет на Варна апортира акциите на общината от Международния панаир - Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест", чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. По темата, която обещава дълго продължение говорим с Богдан Богданов, народен представител от ПП-ДБ, който още като министър..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

"Добро утро, ден!" с Веселин Койчев

Джазмузикантът Веселин Койчев е възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а професионалният му и творчески път е свързан със зората на джаза в България. Още през 1982 г. основава дуото „Джаз линия“ с баскитариста Дочо Панов, към което впоследствие се присъединяват Теодосий Спасов, Радул Начков и Йълдъз Ибрахимова...

обновено на 23.07.24 в 15:55

"Вход свободен" в разгара на сезона

Юли усети, че е пренапрегнал реотаните, леко намали степента на жегата и сега доволно отдъхва върху тлеещата жарава от изпочупени температурни рекорди. Ние обаче не се отпускаме, защото август амбициозно наднича зад ъгъла, гледа с пламтящо нетъпение и изобщо   не прилича на  по- милостив. На географската карта на България сякаш е закарфичена бележка "..

публикувано на 23.07.24 в 09:45

„Точно днес“ с най-важните теми и покана за концерт

Политическият пъзел в България става все по-труден, а шансовете за редовен кабинет клонят почти към нула. Има ли изход от създалата се ситуация и възможна ли е промяна, ако се стигне до поредни извънредни парламентарни избори? Политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиева с анализ по темата. Eвропейският парламент..

публикувано на 22.07.24 в 16:49