Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва храмовият празник на Бачковския манастир

| обновено на 14.08.19 в 17:46

Стотици поклонници от различни крайща на страната и чужбина пристигат в Бачковския манастир за празника Голяма Богородица – 15 август. Това е и храмовият празник на манастирската църква „Успение Богородично“. 

Празненствата започват още тази вечер с малка вечерня от 18 часа, а 21 часа е началото на всенощното бдение. Към полунощ започва утренята, след която в малките часове на 15 августследва четене на молитви от Псалтира, каза Величкият епископ Сионий, игумен на Светата обител. Той ще служи в Троянския манастир, а тук службите ще води Константинийски епископ Яков.

Манастирът остава отворен през цялата нощ и много от богомолците приспиват в църквата и по околните чардаци.

По традиция на Голяма Богородица в Бачковския манастир се събират и много цигани християни от цялата страна. Те пристигат още в деня преди празника и разполагат лагера си от двете страни на реката, под манастира. В празничния ден посещават службата в църквата и правят курбан, придружен с песни и танци. 


Още от категорията

Сцена в Jazz-a с поредна премиера

Пловдивска премиера за пиесата „Същият ден“ от Стефан Иванов. След Ню Йорк, София, Рим  черната гротеска за абсурда и повтарящите се исторически грешки, в които са замесени клоуни, едновременно невинни и виновни, ще бъде представена на вече традиционната "Сцена в Jazz-a". Пиесата е страшна и смешна приказка без край за всекидневното усилие да..

обновено на 21.02.20 в 15:05

Стартира европейското турне на „Intelligent Music Project“

Изключително емоционална се оказа фен срещата на рок величията Саймън Филипс – барабанист номер едно в света и блестящия Рони Ромеро, който е вокалист на “Rainbow”. Сега обаче и двамата са в България, за да участват в един български проект, чиито създател е доктор Милен Врабевски, бизнесмен, меценат, продуцент и композитор. Човек, който вярва, че..

публикувано на 21.02.20 в 14:26

23 проекта получават 1 366 000 лева по "Наследство"

23 са предложенията по проект „Наследство“ на Фондация „Пловдив 2019“, които журито е решило  да подкрепи след преразглеждане от постъпили общо 85. Решението е взето на заседание на УС на фондацията на 20 февруари.   Припомням, че  на заседанието си в началото на февруари бе взето решение сумата от наградата  „Мелина Меркури“ да бъде..

публикувано на 21.02.20 в 12:25

Пловдив проведе смислен дебат за най- престижните си награди

По покана на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив в Дома на културата вчера се проведе работна среща за представяне и обсъждане на постъпилите писмени предложения по проекта за нов Статут на „Награда „Пловдив” в областта на изкуството и културата. В новия проект на Статута има няколко промени.  Паричната..

публикувано на 21.02.20 в 11:44

В "Срещите" разговор за религиите, познанието и морала

Тази събота в „Срещите”:разговор с професорите Милена Кирова, Лидия Денкова, Цветан Теофанов и московския митрополит Сергий. С тях ще говорим  за потребността от познание на религиите;  за нужните или ненужни ритуали, догми, за институциите, които ги обвиват.. И още за религиите като познание  и морал.

публикувано на 21.02.20 в 10:59