Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мъртвият глиган е намерен преди една седмица край "Чудните мостове"

Чумата по дивите прасета стигна до Хвойна

Това е първият случай на заразата в община Чепеларе

| обновено на 17.08.19 в 16:21

Положителна проба за Африканска чума по свинете е установена при глиган, намерен в района на Държавното горско стопанство - Хвойна, съобщиха от Областната администрация в Смолян. 

Пробата е взета от мъртъв глиган, намерен преди една седмица в района на природната забележителност "Чудните мостове", съобщи пред Радио Пловдив Ботьо Арабаджиев, директор на Южноцентралното държавно предприятие - Смолян, което стопанисва държавни горски територии в Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска области. 

Това е първо за община Чепеларе огнище на Африканска чума по свинете и трето за Смолянска област.

Първата положителна проба беше отчетена за два мъртви глигана в района на доспатското село Змеица.

След това заразата бе потвърдена и за мъртво диво прасе, намерено в Ловно стопанство "Извора" край Девин

Общо 10 са регистрираните досега положителни резултати на заразата по диви свине в Смолянско.

В понеделник предстои да бъдат разпоредени мерки относно инфектираната зона на територията на Държавно горско стопанство Хвойна. 

Заради предишните два случая на заразата бяха обособени две зони. Едната е в района на Доспат и включва територии на Държавните горски стопанства Доспат и Борино. Втората зона е около Девин в местността "Чурал" от територията на Държавно ловно стопанство "Извора"- Девин. 

В тези зони в периметър от 8 километра за два месеца са спрени всички горски дейности - паша на домашни животни, събиране на гъби, билки и сено, лов и подхранване на дивеча, както и дърводобив.

Зоните са обозначени с табели.Още от категорията

Отново арести за разпространение на дрога в пловдивски училища

Продължава акцията на пловдивската полиция срещу разпространението на дрогата в училищата и в районите около тях. Само за ден пловдивските полицаи образуваха 5 бързи производства за  употреба на наркотични вещества и 2 досъдебни производства за разпространение на наркотици в района и около учебните заведения в Пловдивска област. По време на..

обновено на 20.02.20 в 14:50

Затвориха улица "Волга" заради ВиК авария

Улица „Волга“ в Пловдив е затворена за движение заради водопроводна авария. Част от платното е пропаднало заради водата, която изтича от повредения водопровод.  Екип на „Пътна полиция“ е на място. Главният инженер на ВиК Пловдив Антон Гълъбов обясни, че аварията не е голяма, но ще бъде отстранена трудно, защото  е на неудобно за работа място...

публикувано на 20.02.20 в 13:13

Разчистват нерегламентираните сметища в пазарджишко

Регионалната екоинспекция в Пазарджик даде разписание на кметовете на 12-те общини в региона незабавно да предприемат действия за почистване на нерегламентираните локални сметища. Срокът за изпълнение е до края на месец март. Кметовете трябва да извършат проверка за нерегламентирани сметища или замърсявания с отпадъци, както на терените в общините,..

публикувано на 20.02.20 в 12:02

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 20.02.20 в 11:31
.

Евакуираха 400 души от хотел в Пампорово заради пожар

400 души са евакуирани снощи при пожар в хотел  „Камелия“ в Пампорово. Сигналът за горящия хотелски покрив е получен на телефон 112 минути след полунощ, съобщиха от смолянската полиция. Сградата е собственост  на варненско дружество.  Огънят е тръгнал от омаслената аспирация на ресторанта, разпорстарнил се е бързо и е е обхванал  покривната, от..

публикувано на 20.02.20 в 11:16