Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитат светците Флор и Лавър в параклис над Дебращица

Православната църква чества днес паметта на Светите Флор и Лавър. Те се радват на особена почит на свято място в Пловдивска епархия - параклисът "Св. Св. Флор и Лавър" над пазарджишкото село Дебращица. 

Параклисът е кръстен на светите братя каменоделци, канонизирани преди векове за лечители. По повод храмовия празник на параклиса Константийският епископ Яков ще отслужи божествена света литургия. Началото е от 9.00 часа.  Параклисът „Св. Св. Флор и Лавър“ се намира в местността Добра вода над село Дебращица и е единственият с това име на целия Балкански полуостров. Храмът е възникнал на мястото на мъжки манастир, съществувал там преди турското нашествие.  

Дебръщенският манастир е бил издигнат върху старо тракийско оброчище. След разрушаването на манастира от турците през 1908 година се изгражда малък параклис от монаха Елисей. През 70-те години на ХХ век е забранено да се служи в него и той запада. Възстановен е през 1996 година, а през последните години е изцяло обновен.  Всяка година на 18 август в него се отбелязва празникът на двамата светци Флор и Лавър, които са известни каменоделци, спасили чрез молитвите си дете от ослепяване. 

Местните хора разказват, че тук са се случвали много чудеса – деца, които имат проблеми с говора, проговарят, жени се сдобиват с рожба. Счита се, че местността има същата лечебна сила както Кръстова гора и Рупите. При параклиса се намира т.нар. "добра вода", която е използвана още от древните траки и по-късно от монасите в манастира за чудодейни цели. По-късно там е построена и хижа "Добра вода".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 09:29

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05