Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подвластни на август и новата седмица "Точно днес"

Лятото е в разгара си. Тлее  и приближава към  местните избори. В политически план то изглежда доста унило, но и доста тревожно, заради екологични проблеми  от  пожароопасните сметища и неовладените животински зарази.  И с очакване на добри новини от новата седмица в ежедневната й динамика.

 Тя започва в деня, когато ятата се готвят да отлитат на юг  и  с очакване на примамливи предложения за летните отпуски.

„Точно днес“  обаче ще ви призовем за повече внимание на пътя и напомняме, че изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ извършва масови проверки на автошколите в страната. За отговорностите, която имат, нощното шофиране и някои от дискутираните  законови промени за тези, които искат да получат свидетелство за управление на МПС  - репортаж на Димитър Владимиров.

Отново за изборите и предвидимостта в развитието на гражданското общество.  Само 70 дни преди местния вот  - чуйте проф. Марин Русев. Той е ръководител на петчленен екип от катедра „Регионална и политическа география“ в  СУ „Климент Охридски“, осъществил  изследването „Електорална география“,  даващо прогноза за местните избори 2019 г. на базата на 20-годишен период от време.  

Историята на десетки известни родове от град „Съединение“ и някои от най-значимите родословни дървета на участници в Съединението  представя в НБ „Иван Вазов“ в Пловдив  изложбата „50 години град Съединение“.  С авторката  Катерина Чобанова  - интервю на Екатерина Костова.

В минутите за култура след 9.00 ч. за 25-то издание на Седмицата на съвременното изкуство и двата етажа на „Склад“  - Нели Бистрашка разговаря с един от кураторите на инициативата Емил Миразчиев.

А няколко минути от утрото на 19 август ще бъдем заедно с проф. д-р Мария Шнитер в лятната селекция на рубриката „Добро утро, Ден“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Неделно с „Шейкър“

"Неделята е виновна за всичко, ако не беше неделята, нямаше да има и понеделник" Габриел Гарсия Маркес Тази неделя, с Елена Шахънска, сме заедно в поредния епизод на съвместната ни рубрика и говорим за това как да отпуснем душата, когато нещо ни тревожи. С Мира Мохсен ще ви кажем повече за първото издание на детския фестивал за..

обновено на 03.08.24 в 16:28

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 03.08.24 в 01:35

"Вход свободен" в разгара на лятото

За местните и гостите под тепетата лятото е обичайно изпитание откакто обитават  този любим сезонен котлон, наречен Пловдив. Хем нажежено, хем душно, а понякога, като днес и опушено. Затова  градът през този период обикновено се опразва наполовина и населението ударно се изнася по- далече от жегата по планини и морета. Някои като нас самоотвержено..

публикувано на 02.08.24 в 10:05

Горещо до огън "Точно днес"

Пожарите, причините, огнеборците, дисциплината на бизнеса и на всеки от нас. По темата разговорите продължаваме днес след последните следи на горски и промишлен пушек.  За настроенията в Царацово и мерките, които община Марица може да вземе за сигурността на хората ще говорим с кмета Димитър Иванов. И пак говорим за транспорта на Пловдив. "Точно..

публикувано на 01.08.24 в 17:05

Забавяме темпото с „Вход свободен“

Ще посветим малко време на разговори за мързела. Психологът Емилия Сотирова се включва. Как съвремието ни кара да се чувстваме мързеливи? Дали, наистина, сме мързеливи в крайна сметка? Пореден епизод от рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев, ще има след 14.30 часа. Очаквайте и извънредно издание на рубриката „За и..

обновено на 01.08.24 в 09:40