Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕЦ „Белене“ обединява интересите на Русия и САЩ

АЕЦ „Белене“ ще заработи 2030 година.

Проф. Атанас Тасев е енергиен експерт, който коментира бъдещето на АЕЦ „Белене“ и факта, че сега е време проектът да се извади от фризера. Добрата новина е, че 13 компании искат да участват в АЕЦ „Белене“.

България не отстъпва от условието, че централата трябва да се строи изцяло на пазарен принцип, без държавна гранция и без договор за изкупуване. Така се отсяват несериозните играчи, които започват да извиват ръце с процедура за обжалване и удължаване на срокове. При максимална прозрачност се провежда всичко с участие на Парламента. Интересно е, че трима са основните играчи: „Росатом“ е на първо място, защото е собственик на технологията и без негоно участие обектът не може да бъде завършен. Оферти са подали и компании от Корея и Китай, тъй като имат опит при управление на подобни проекти. Любопитно е съчетанието на другите две компании, които ще участват при структуриране финансирането на проекта, и по-скоро чрез системата за експортно кредитиране и доставка на оборудване. Обърнете внимание, че те не пресичат своите интереси. Силата на „Фраматом“ е в системите за управление, климатизация и автоматизция, докато „Дженерал електрик“ ще предостави новата турбина „Арабела“, която е 1200 мегавата и една от най-модерните в света. Това е основното не ядрено оборудване. В техническта част ще имаме най-добрите решения в момента.

Най-любопитното е, че всяка инвестиция от американска страна е необходимо да получи разрешение от Държавния департамент. Тук има геополитически елемент. Америка има намерение да участва в руски проект, а малка България ще бъде в центъра на нов геополитически контакт.  

Цялото интервю с проф. Атанас Тасев, енергиен експерт е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51