Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Променят комплексното разрешително на завода край Шишманци

Ще проверяват РИОСВ Пловдив за контрола досега

| обновено на 24.08.19 в 11:38
7
Снимка: Нели Бистрашка

Днес жители на община Раковски излязоха отново пред Екозавода край Шишманци на протест, за кртатко бе блокиран пътя Раковски-Шишманци-Белозем. Хората издигнаха плакати с основното послание: "Искам да порасна здрав" и настояване за  работа на Завода, която гарантира безопасност в района: 

Първо да спре да функционира, за да може да започе подготовката за истинска работа.Защото досега е било буквално сметище. 

Това е алтернативата - да работи качествено. Тук не само изкарват дим, тук палят боклуците, за да се освободи повече място. Това е истината. 

При протестиращите дойде  министърът на околната среда Нено Димов, който след като разгледа завода, участва в дискусия с гражданите в читалището в Шишманци.  Министър Димов не се ангажира с ДА или НЕ дали заводът е "еко", но каза, че е завод  за сепариране на отпадъци, компостиране и едва след това депониране. По думите му, ще бъде променено комплексното разрешително на завода в този формат.  Екоминистърът допълни, че ще провери и РИОСВ Пловдив, за да разбере какъв контрол е налаган на завода.  

Припомням, че кметът Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов протестна подписка, подкрепена от над 2000 души, в която се настоява за спешни мерки от страна на Държавата за гарантиране безопасната работа на депото. А в понеделник в община Раковски гражданска група внесе и искане за референдум за бъдещето на Екозавода. Какви и колко да са въпросите в допитването, според протестиращите, трябва да бъде върпос на широко обществено обсъждане. Те са на мнение още, че ако е възможно, референдумът е добре да се проведе до датата на предстоящите местни избори.

В началото на седмицата пожарът в депото бе потушен окончателно. Жителите на Раковски и още 3 села в района изразиха обаче готовност да преминат към гражданско неподчинение, ако властите не се отзоват на апела им за трайно решаване на въпроса с безопасността в района. Те очакват и бързо приключване на проверката на прокуратурата и икономическа полиция. 

Чуйте още в аудиофайла какво казаха дошлите сред първите на днешния протест пред Нели Бистрашка. Очаквайте и разширен репортаж.

Снимка


Галерия

Още от категорията

ЕГ "Пловдив" отново е отличникът на матурите, следват МГ и ЕГ "Ив. Вазов"

Езикова гимназия „Пловдив“ е първа по успех със средно 77.89 точки, след проведените Държавни зрелостни изпити по БЕЛ. В това училище полагат изпити най-много дванадесeтокласници – 273, за поредна година те се представят най-силно. Следват ги зрелостниците от Математическата гимназия и Езикова гимназия „Иван Вазов“.  Антоанета Пакова,..

публикувано на 09.06.23 в 12:27

Зико се оплака, кметуването му било тежко изпитание

Градоначалникът на Пловдив Здравко Димитров определи като изключително тежък кметския си мандат. Пред членовете на Регионалния съвет за развитие на Южен Централен район, голяма част от които са кметове, Димитров припомни през какви препятствия са минали в годините от 2019 г. насам: „Чакахме в този мандат да ги отворят тези програми, така и..

публикувано на 09.06.23 в 12:21

Ромско меле в Певците, трима в болница, шестима арестувани

Шестима мъже са задържани след сбиване в карловското село Певците. Он ОД на МВР в Пловдив съобщиха, че сигналът е получен около 20 ч. снощи на тел. 112 и незабавно натам са насочени автопатрули на РУ-Карлово, а после са изпратени и допълнителни екипи на пловдивския сектор „Специализирани полицейски сили“.  Свадата е възникнала между две..

публикувано на 09.06.23 в 12:03

Дете е в болница след като беше нахапано от куче във Велинград

В общинската болница във Велинград е прието дете с тежки разкъсвания по главата, след като е било нападнато от куче, съобщават от здравното заведение. Момченцето е претърпяло няколко операции и в момента е в стабилно състояние.  Четиригодишният Румен е бил приет в болницата в късния след обед на четвърти юни.  Състоянието на детето е било критично,..

публикувано на 09.06.23 в 10:47
Пловдивски университет

Пловдивският университет представя иновационна програма

Академичната общност на Пловдивския университет представя официално Стратегическата си научно-изследователска и иновационна програма за развитие - Дигитални устойчиви екосистеми - технологични решения и социални модели за устойчивост на екосистеми (ДУЕкос). Програмата е интерсекторна в областта на зелената икономика, екологичните решения и..

обновено на 09.06.23 в 10:22