Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив чества Съединението

| обновено на 06.09.19 в 22:03

На седмата година от свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност, еманципираха се и показаха, че няма да чакат великите сили да се съберат, за да решават съдбата им. Извършиха смел исторически скок и отхвърлиха несправедливостта, разкъсала снагата на родината им, защото нашите предци от Княжество България и Източна Румелия продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. 
Това каза президентът Румен Радев в словото си на  тържествената церемония в Пловдив за 134-та годишнина от Съединението.
С тази мечта живееха всички без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и на неговите въжделения“,  добави държавният глава пред паметника на Съединението в града. 
Сред гостите на тържествената заря-проверка бяха  също председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, както и бившият президент Петър Стоянов
По-рано вечерта пред Военния клуб в Пловдив членовете на комитет "Родолюбие" направиха възстановка на част от събитията, свързани със Съединението - завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Прозвуча и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

 

Празникът започна с тържествен молебен в църквата „Света Богородица“ в Стария град. Той беше отслужен от пловдивския митрополит Николай, който отправи послание за единство, вяра в Господ и във възраждането на България.

България ще се възроди, когато възродим в сърцата си вярата в Исус Христос и в тези ценности. Докато чакаме някой да чуе това послание – ние ще отправяме молитвен призив, който всякога са отправяли нашите предшественици. Бог да пази България!, с тези думи митрополит Николай се обърна към политиците и гражданите, които присъстваха на тържествения молебен в катедралния храм.

Митрополит Николай говори и за героите на Съединението.

Вечна и блажена да бъде паметта им. Техният живот за нас е пример – за вяра, надежда и любов, заяви митрополит Николай, който смята, че на разединението в днешно време трябва да се противопостави христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност, подчерта митрополит Николай.

Сред присъстващите бяха пловдивският кмет Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров, председателя на ОбС Савина Петкова, районни кметове, а също и голяма част от кандидатите за градоначалници, които ще се включат в кметската надпревара на предстоящите местни избори.

Официалните гости в църквата „Света Богородица“ бяха повече от пловдивчани. Сред присъстващите имаше и софиянци, които са дошли специално за тържествата в Пловдив.

Съединението на България е исторически акт, който никой в България не трябва да забравя. Дойдохме в Пловдив специално за този празник. В Пловдив всичко е различно. Един прекрасен град. С едни много елегантни и хубави хора, коментираха столичани, които присъстваха на тържествения молебен в църквата „Света Богородица“.

В храма присъства и младо семейство.

Тук сме за да отдадем почит към всички, които са отдали живота си за вярата и Отечеството. За съжаление в църквата бяхме единствените, които са дошли с невръстните си деца. Преобладаваха хората със скъпи костюми. Една църква, държава и град, в които няма млади хора – трудно може да има бъдеще. Доведох децата си в църквата за да видят, да свикнат и да разберат кое е добро. Трябва да знаем историята си! И да мислим повече за бъдещето си!, коментира млад пловдивчанин, който в по-голяма част от годината живее и работи в чужбина.

Малко по-късно бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов, а също и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.Галерия

Още от категорията

Екоминистърът на проверка след новото замърсяване на Юговска и Чепеларска

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска с цианиди, което беше установено днес. В проверката ще участват областният управител  и експерти, представители на структурите на МОСВ, Басейнова дирекция Източнобеломорски район, РИОСВ-Смолян и РЗИ...

публикувано на 21.02.20 в 23:31

Избраха заместник-ректори на АМТИИ

Академичният съвет на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" гласува управленския екип на ректора проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.  За зам.-ректор по учебната дейност бе избран проф. д-р Костадин Бураджиев, а зам.-ректор по научноизследователската дейност става проф. д-р Галина Лардева.  Проф. Бураджиев завеждаше учебната дейност на академията при втория..

публикувано на 21.02.20 в 18:17

Полицията задържа 3 тона алкохол без бандерол

Над 3 тона алкохол без бандерол откриха полицаи в пловдивския квартал „Тракия“. При акция на служители на Икономическа полиция и на „Специализирани полицейски сили“ в магазин и в автомобили в близост  до него е открит алхохол в различни пластмасови съдове без бандерол. Собственик на обекта е 61-годишен мъж от Пловдив. Разследването по случая..

публикувано на 21.02.20 в 17:58

Аграрният университет преизбра проф. Янчева за ректор

Проф. д-р Христина Янчева бе избрана за ректор втори мандат на Аграрния университет – Пловдив. Тя бе единствен кандидат за поста като получи подкрепата на 139 от общо 157 делегати на  Общото събрание на ВУЗ-а. Кариерното развитие на проф. Янчева от студентските години до днес е свързано с Аграрния университет – Пловдив и катедрата по..

публикувано на 21.02.20 в 15:20

В Пазарджик арестуваха ментета на перилни препарати

Голямо количество почистващи препарати, имитиращи известна търговска марка, са иззети при акция на служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик.  Извършени са проверки на пет складови помещения в промишлената зона на Пазарджик. От там били иззети общо 1397 опаковки на препарат за перални машини, съдържащи..

публикувано на 21.02.20 в 14:33