Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мария Габриел ще бъде комисар на развитите държави

Ресорът Иновации и младеж, които бяха дадени на българския еврокомисар Мария Габриел и развитието на т.н. шпионски скандал, са двете теми, които коментира журналистът от в. "Сега" Светослав Терзиев. 

За ресорите на еврокомисарите: Няма голямо значение какъв ресор ще се даде на определена държава, защото не може да го използва за свои нужди. Взирането в ресори е по-скоро едно състезание на любопитство, отколкото на действителни интереси.

 Няма как комисарят да работи за своята държава, в неговите служебни задължения влиза изискването да не се съобразява с националните, а с общоевропейските интереси. Важно е като работи за общоевропейските интереси, дали нашият комисар ще бъде полезен и за България. 

Този ресор има нарастващо значение, защото във финансовата рамка за следващия програмен период  се предвижда преносочване  на повече пари за иновации, за сметка на други дейности фаворизирани преди години. Това е догонването на по-изостаналите държави в сравнение с по-развитите.

Терзиев посочи, че акцентът върху иновациите ще даде възможност за развитие на такива проекти. Това ще направят по-развитите държави. Така ще се промени философията и ще се преразпределят средства от по-бедните към по-богатите. Това е една от тревогите на България при обсъждането на многогодишната финансова рамка. Например орязване на средствата за инфраструктура, защото в тази посока много сме изостанали. Фактите сочат, че България не е водеща държава в иновациите, тя не може да се състезава с Германия и Франция. Заключението е, че в този ресор дори да има повече средства, те няма да тръгнат към България. В този аспект Мария Габриел ще бъде комисар на развитите държави, а не на България.

В наш интерес е ЕС да ни даде възможности за догонващо развитие. Това е и смисълът на българското членство в ЕС. Един от големите въпроси за нас е наблюдението на правосъдната система и корупцията на високо равнище. В общите обсъждания Мария Габриел ще има глас и по този ресор. Пример е и предупреждението на еврокомисарката по правосъдие Вера Юрова от Чехия, която заяви, че мониторингът няма как да падне при сегашната комисия, която си отива в края на октомври. Според Светослав Терзиев това е подразнило премиера Бойко Борисов, защото въпросът за организираната престъпност и корупцията на високо равнище го засяга пряко.

Относно обвинения в шпионаж председател на Национално движение русофили Николай Малинов, който бе освободен под гаранция за 50 000 лева, Терзиев заяви, че това е политическа бутафория. България има интерес от развитие на добри отношение с всички държави. В по-голяма степен това са икономическите интереси. Икономическите проекти са важни за България, защото имат стратегическо значение. Премиерът Борисов да разваля отношенията си с Русия, по такива скалъпени обвинения е най-малкото незазумно. Въпросът е кой иска да бъде ударен с този скандал? Има ли полза? 

Управляващата каста я интересува да остане на власт. Тя има един върховен проблем, той е върховенството на закона. Когато е под някакъв натиск е склонна да се съпротивлява много яростно. Един от големите критици на управляващата класа е президентът Румен Радев. Целта е да бъде ударен.

Цялото интервю със Светослав Терзиев е в звуковия файл. 

Още от категорията

Ако "Родопи" и "Марица" са част от Пловдив, винетки няма да има

Община Пловдив не е страна в спора за винетките, защото градът е от табела до табела, коментира пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров .  Общините до Пловдив, за да дойдат в града, преминават републикански пътища. Адресатът на тяхното искане е Областното пътно управление, освен това стана ясно, че винетките за Ягодово и Катуница няма да..

обновено на 22.02.20 в 06:53

12 милиона младежи в Европа ще трупат знания и опит по "Еразъм+"

Българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, цифровизация и образоване Мария Габриел посети Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. С учениците тя дискутира  възможностите, които дава програмата "Еразъм +" и начините за включване в нея. По време на срещата възпитаниците на училището представиха свои..

обновено на 22.02.20 в 06:53
Отличничката на випуск 2019 Анастасия Стефанова, отдясно с бакалавърска шапка

86 сестри и акушерки се дипломираха в МУ - Пловдив

Тържествената промоция на завършилите студентите от три специалности - медицински сестри, акушерки и здравни грижи на Медицинския университет - Пловдив се проведе днес. На церемонията присъства ректорът проф.д-р Мариана Мурджева. Деканът на факултета по обществено здраве проф. д-р Мария Семерджиева каза, че това са специалности, които са..

обновено на 22.02.20 в 06:52

Скандалът, свързващ Борисов с пране на пари, е европейски

Днес в Народното събрание квестори се намесиха, за да предотвратят напрежение между депутати. БСП поиска оставката на премиера и правителството, заради манипулация на данни за икономическия ръст на икономиката. От Испания научихме, че премиерът Борисов пере пари.  Скандалите следват един след  друг, а политологът проф. Евгений Дайнов коментира:..

публикувано на 21.02.20 в 17:14

Президентът мобилизира ГЕРБ и не налива вода на БСП

Ясна политическа битка “на кръв“, която подготвя битката на предстоящите догодина избори – такава е характеристиката на сблъсъка президент- премиер според социолога Мира Радева. Прекият избор на Румен Радев му дава невероятна сила и авторитет и посланието, което излъчва от изявлението за свалянето на доверието към кабинета показва..

публикувано на 21.02.20 в 10:48