Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шпионският скандал има чисто политически цели

Експертът по национална сигурност проф. Никлай Радулов с коментар за шпионския скандал, в който председателят на движение Русофили Николай Малинов беше арестуван, обвинен  в шпионаж и връзки с Русия и пуснат под гаранция от 50 хиляди лева. А генерал Решетников получи от ДАНС забрана за влизане в България. 

Аз досега не видях на коя специална служба е обявен за шпионин Малинов, става дума за някакви граждански организации. Профилът на шпионина е съвсем различен – той трябва да се постави в услуга на чужда държава, тази чужда държава има свои органи, които рекултират шпиони и чак тогава можем да говорим за шпионство.

Решетников много отдавна не е никакъв в руското разузнаване, второ, той дори не участва в тези организации, в които преди пет – шест години участваше, които имаха  някакви аналитични функции, трето, този човек, който е шпионин поне на външен вид да е далеч от тези, за които шпионира. Ако бихме предположили, че има руски шпионин, той най-малкото няма да се афишира като привърженик на Русия. А виждате, при Малинов и другите, които бяха арестувани около него, това са хора, които показват своята възхита и желание да работят с руснаците. Аз в момента съм на море и тук хората се отнасят скептично към това, защото и бизнесът им зависи от руснаците.

 Аз си мисля, че всички ние, които сме свързани със сигурността трябва да следим какво ще се случи, защото ако това е поредната патица, която се  пуска на хората, за да  е един от скандалите, които задушават предния скандал,  който пък задушава по-предния преди едни избори, става много грозно. От толкова години си говорим, че МВР и специалните  служба трябва да са абсолютно неутрални и да си вършат работата.

  Най-малкото, което е странно, е това, че този шпионин се е скрил на най-неочакваното място, т. е., там, където всички погледи ще са концентрирани в движението Русофили – руски шпионин в движение Русофили. Аз бих очаквал той да се е укрил в Атлантическия клуб, за да не го заподозре никой. Това е нелепо, нелепо звучи за хората, които разбират. Очевидно е, че цялото това заявление, тия помпозни пресконференции – това е раздуване на един шум, който има чисто политически цели, свързани са и с предстоящите избори, с опасенията, че г-жа Фандъкова няма да бъде избрана отново, свързани са и с желанието да бъде наложен Гешев като единствен кандидат за главен прокурор, т. е. в цялата тази история има нещо, което мирише неприятно, на дирижирани действия, на изопачаване на информацията...

  Според мене заплахата за България идва не  от руските шпиони, а от безумията, които се случват в самата държава, от това, че информацията за българските граждани е хвърлена спокойно на черния пазар, че във всяка една система в държавата може да бъде извършен пробив с лекота, че ръководителите на държавните институции  не само, че не им пука затова, че системите, за които отговарят са пробити, ами дори не си и прекъсват отпуската, когато такова нещо се случи. Ето, тези неща са много по-опасни отколкото някакъв раздут скандал... Това като че ли се превръща в практика – шумни обвинения,  шумни задържания и арести, след това тихичко освобождаване без ред да се появи в същите медии, които дълго време са раздухвали скандалите.

Цялото интервю с проф. Николай Радулов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Пещерата "Чая" край Чепеларе разкрива тайни отпреди 30 века

Най-атрактивната находка в пещерно обиталище „Чая“ тази година е зъб от пещерен лъв . Това съобщи Марин Господинов , директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Отнасяме находките към плиоценската бозайна фауна", поясни Господинов. Спелеологът, заедно с екипа, ръководен от София Христева от Регионалния археологически музея в Пловдив,..

публикувано на 29.08.24 в 12:13

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49
Доц. Красен Станчев

Чужденците вярват повече в българската икономика

"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира..

публикувано на 29.08.24 в 10:37

Започна обучението по български за украинските деца в Пловдив

40 украински деца са заявили желание да се включат в безпалтните подготвителни групи за обучение по български език, което започна днес в Общински детски комплекс в Пловдив. Занятията ще продължат до 11 септември, а целта е децата, които са на възраст от 6 до 15 години, да получат подкрепа при постъпването им в българските училища. Това заяви в..

обновено на 29.08.24 в 10:28