Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шпионският скандал има чисто политически цели

Експертът по национална сигурност проф. Никлай Радулов с коментар за шпионския скандал, в който председателят на движение Русофили Николай Малинов беше арестуван, обвинен  в шпионаж и връзки с Русия и пуснат под гаранция от 50 хиляди лева. А генерал Решетников получи от ДАНС забрана за влизане в България. 

Аз досега не видях на коя специална служба е обявен за шпионин Малинов, става дума за някакви граждански организации. Профилът на шпионина е съвсем различен – той трябва да се постави в услуга на чужда държава, тази чужда държава има свои органи, които рекултират шпиони и чак тогава можем да говорим за шпионство.

Решетников много отдавна не е никакъв в руското разузнаване, второ, той дори не участва в тези организации, в които преди пет – шест години участваше, които имаха  някакви аналитични функции, трето, този човек, който е шпионин поне на външен вид да е далеч от тези, за които шпионира. Ако бихме предположили, че има руски шпионин, той най-малкото няма да се афишира като привърженик на Русия. А виждате, при Малинов и другите, които бяха арестувани около него, това са хора, които показват своята възхита и желание да работят с руснаците. Аз в момента съм на море и тук хората се отнасят скептично към това, защото и бизнесът им зависи от руснаците.

 Аз си мисля, че всички ние, които сме свързани със сигурността трябва да следим какво ще се случи, защото ако това е поредната патица, която се  пуска на хората, за да  е един от скандалите, които задушават предния скандал,  който пък задушава по-предния преди едни избори, става много грозно. От толкова години си говорим, че МВР и специалните  служба трябва да са абсолютно неутрални и да си вършат работата.

  Най-малкото, което е странно, е това, че този шпионин се е скрил на най-неочакваното място, т. е., там, където всички погледи ще са концентрирани в движението Русофили – руски шпионин в движение Русофили. Аз бих очаквал той да се е укрил в Атлантическия клуб, за да не го заподозре никой. Това е нелепо, нелепо звучи за хората, които разбират. Очевидно е, че цялото това заявление, тия помпозни пресконференции – това е раздуване на един шум, който има чисто политически цели, свързани са и с предстоящите избори, с опасенията, че г-жа Фандъкова няма да бъде избрана отново, свързани са и с желанието да бъде наложен Гешев като единствен кандидат за главен прокурор, т. е. в цялата тази история има нещо, което мирише неприятно, на дирижирани действия, на изопачаване на информацията...

  Според мене заплахата за България идва не  от руските шпиони, а от безумията, които се случват в самата държава, от това, че информацията за българските граждани е хвърлена спокойно на черния пазар, че във всяка една система в държавата може да бъде извършен пробив с лекота, че ръководителите на държавните институции  не само, че не им пука затова, че системите, за които отговарят са пробити, ами дори не си и прекъсват отпуската, когато такова нещо се случи. Ето, тези неща са много по-опасни отколкото някакъв раздут скандал... Това като че ли се превръща в практика – шумни обвинения,  шумни задържания и арести, след това тихичко освобождаване без ред да се появи в същите медии, които дълго време са раздухвали скандалите.

Цялото интервю с проф. Николай Радулов е в звуковия файл. 

Още от категорията

Ако "Родопи" и "Марица" са част от Пловдив, винетки няма да има

Община Пловдив не е страна в спора за винетките, защото градът е от табела до табела, коментира пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров .  Общините до Пловдив, за да дойдат в града, преминават републикански пътища. Адресатът на тяхното искане е Областното пътно управление, освен това стана ясно, че винетките за Ягодово и Катуница няма да..

обновено на 22.02.20 в 06:53

12 милиона младежи в Европа ще трупат знания и опит по "Еразъм+"

Българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, цифровизация и образоване Мария Габриел посети Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. С учениците тя дискутира  възможностите, които дава програмата "Еразъм +" и начините за включване в нея. По време на срещата възпитаниците на училището представиха свои..

обновено на 22.02.20 в 06:53
Отличничката на випуск 2019 Анастасия Стефанова, отдясно с бакалавърска шапка

86 сестри и акушерки се дипломираха в МУ - Пловдив

Тържествената промоция на завършилите студентите от три специалности - медицински сестри, акушерки и здравни грижи на Медицинския университет - Пловдив се проведе днес. На церемонията присъства ректорът проф.д-р Мариана Мурджева. Деканът на факултета по обществено здраве проф. д-р Мария Семерджиева каза, че това са специалности, които са..

обновено на 22.02.20 в 06:52

Скандалът, свързващ Борисов с пране на пари, е европейски

Днес в Народното събрание квестори се намесиха, за да предотвратят напрежение между депутати. БСП поиска оставката на премиера и правителството, заради манипулация на данни за икономическия ръст на икономиката. От Испания научихме, че премиерът Борисов пере пари.  Скандалите следват един след  друг, а политологът проф. Евгений Дайнов коментира:..

публикувано на 21.02.20 в 17:14

Президентът мобилизира ГЕРБ и не налива вода на БСП

Ясна политическа битка “на кръв“, която подготвя битката на предстоящите догодина избори – такава е характеристиката на сблъсъка президент- премиер според социолога Мира Радева. Прекият избор на Румен Радев му дава невероятна сила и авторитет и посланието, което излъчва от изявлението за свалянето на доверието към кабинета показва..

публикувано на 21.02.20 в 10:48