Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нямаме краткосрочен показател за рецесия

Поне от 10 години се коментира темата дали имаме точен краткосрочен индикатор, който да ни покаже момента на обръщане на тенденцията към криза, и общо взето, такъв няма, има много показатели, които трябва да се наблюдават, и в някакъв момент да се усети едно забавяне, което да ни посочи рецесия“ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономическият анализатор от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Ние вървим към рецесия, както и цялата Западна Европа, т.е. рано или късно кризата ще дойде. Има краткосрочни показатели, които светват в червена лампичка. В края на миналата година такава лампа беше светнала в търговията с бързо оборотни стоки и секторът се беше изплашил, че кризата е дошла. Тогава се оказа, че кризата не е дошла, а е било някакво временно свиване на потреблението“ – споделя Ганев.

Според него, когато икономистите са вече сигурни в кризата, това всички са го усетили отдавна. Ганев смята, че до края на годината, след изборите ще преобладават позитивните сигнали, които гарантира рекордният бюджетен излишък.
Още от категорията

Необходими са данъчни стимули за бизнеса и потреблението

Бюджетът на 2021 ще бъде бюджет на трудна година, в която обаче се залага да започне възстановяване на БВП на положителна територия, прогнозира икономическият анализатор и член на Стратегическия съвет на президента Румен гълъбинов..  Според него за цялата следваща година едва ли ще стигнат нивата от времето преди кризата, но надеждата, е че че..

публикувано на 22.10.20 в 15:48

Включването на специалистите в Covid-отделенията е под условия

Здравният министър проф. Костадин Ангелов отправи призив към специалистите в доболничната помощ и студентите по медицина да помогнат на колегите си, които работят в Ковид-отделенията. Ръстът на пациентите с коронавирус, големият брой на заразените лекари и изтощението им налага търсенето на медици на първа линия.  В интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 22.10.20 в 15:38

В Закона за агрохранителната верига има абсурди

Приключи общественото обсъждане по проекта на наредба на новия Закон за агрохранителната верига. По време на обсъждането в Министерството на земеделието, производителите на мед и пчелни продукти задават въпроси и търсят аргументи за някои текстове, но не получават отговор. Странно е ограничаването на преките продажби на мед в области, които..

публикувано на 22.10.20 в 13:09

Протестът на автоинструкторите се отменя, започват разговори

Днес пловдивските автоинструктори няма да отпътуват за София, тъй като протестът се отменя. Късно снощи е станало ясно, че министърът на транспорта Росен Желязков е готов на разговори с организациите, в които ченуват собственици на автошколи и автоинструктори. Инж. Тодор Митев обясни, че има абсурдни и безмислени текстове в Наредба 37 и 41...

публикувано на 22.10.20 в 11:41

Миенето на ръцете и дистанцията са на първо място

Кардиологът проф. д-р Младен Григоров заяви в ефира на Радио Пловдив, че е странно 30 % от хората да твърдят, че няма Ковид-19. Той е убеден, че вирусът е факт, но за съжаление няма лекарство и ваксина. Тук са на ход фармацевтичните гиганти, които ще генерират огромни печалби, затова конкуренцията е толкова голяма. Друг е въпросът: как, къде и..

публикувано на 22.10.20 в 10:59