Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

При плащане "на ръка" губим хиляди за пенсия и болнични

1093 лв. заплата в Пловдив = седмо място в страната

Повече от 200 сигнала на неизплатени възнаграждения са подадени в Инспекцията по труда

| обновено на 13.09.19 в 17:20

21 % от българската икономика е в сивия сектор, който се изчислява на 23 милиарда лева. Това обяви националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов по повод старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борба със сивия сектор. Най-много хора без трудови договори в Пловдив работят в строителството.

От КНСБ са категорични, че хората, които работят без договори, се лишават не само от средства, но и от трудова защита. В Пловдивска област средното брутно възнаграждение е 1093 лева.

Ние изчислихме, че ако един човек в Пловдив работи без трудов договор, но получава средната работна заплата от 1093 лева, той ще загуби от болнични 3467 лева за десет години. За обезщетения за безработица би загубил 3418 лева. Майките, които ползват майчинство от 280 дни пък ще са ощетени със сума от над 6876 лева. Над 73 000 лева по-малко от пенсия ще получи за 22 години работник, който е осигуряван на минимална работна заплата, а останалата част до 1093 лева работодателят му е изплащал „под масата“, обясни Капитанов.

Най-голям процент на работещите без договор са в секторите строителство, селско стопанство, а също и ремонт на автомобили.

Директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев заяви, че за първите девет месеца на тази година в структурата са подадени 450 сигнала. Половината от тях са за неизплатени работни заплати.

Днес в Пловдив беше представено мобилното приложение VOX КНСБ, което дава възможност за подаване на сигнали за некоректни работодатели.

Това приложение дава още един канал, който може всеки един гражданин да използва лесно и бързо за подаване на сигнали. То е напълно безплатно и гарантира пълна анонимност. Другото предимство е бързата обратна връзка. За нас е важно хората да получат бърз отговор, заяви националният секретар на КНСБ Даниела Алексиева.

Областният лидер на КНСБ Боян Бойкински заяви, че Пловдивска област, е на 7-мо място в страната по размер на работната заплата.

Големият брой на предприятията в града и областта  не води автоматично до повишаване на нивата на заплащане, коментира Бойкински и припомни, че преди три години Пловдивска област е била на четвърто място, а сега пада до седмо място. 


Още от категорията

Ново училище ще се строи в Пловдив

За първи път от десетилетия ново училище ще бъде изградено в Пловдив. Това стана ясно от отчета на заместник-кмета Стефан Стоянов . Той отговаря за ресорите „Образование и бизнес развитие“ в община Пловдив. Общината е подала в Министерството на образванието и науката общо 11 проекта. Става въпрос за разширяване на училища и изграждане на..

обновено на 23.10.20 в 16:29

Очаквам България да блокира Северна Македония за ЕС

След дискретната среща вчера между външния министър Екатерина Захариева и бившия македонски премиер Любчо Георгиевски и продължаващите совалки на Скопие в Брюксел за търсене на подкрепа срещу предупреждението на София, че ще блокира пътя им за ЕС поканихме за коментар македонския журналист и анализатор Владо Перевски.  „Визитата на Любчо..

публикувано на 23.10.20 в 16:16

Няма да успеем без помощта на стажантите и студенти медици

Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс заради недостига на медицински персонал в болниците, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти. Това обяви преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов. Днес следобед министърът има видеоконферетна среща с всички..

обновено на 23.10.20 в 15:10

Без страх от коронавируса и адаптация към новото време

За носенето на маски и стратегията на копиране: „Това ни се наложи следствие ковид кризата“, коментира психиатърът д-р Веселин Герев.  Носенето на маска в ранни зори, когато няма други хора е абсолютно безсмислено. Когато стресово събитие няколко месеца се нагнетява като проблем, то обсебва съзнанието на човека. Натрапчивата мисъл,..

публикувано на 23.10.20 в 11:54

Седма акция "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Седма за Пловдив акция "Капачки за бъдеще" ще се проведе тази събота на 24 октомври.  Инициативата събира пластмасови капачки  за закупуване на кувьози в страната. Организаторът за Пловдив Владимир Стефанов каза, че включването му в тзи кауза е след кто се е наложило неговият син  да  бъде дълто време в кувьоз. Той  припомни,  че в първата акция..

публикувано на 23.10.20 в 11:32